Weer een regenboogbankje vernield, nu in de Vogelwijk: 'We zijn boos en verdrietig'

Het besmeurde bankje aan het Mezenplein
Het besmeurde bankje aan het Mezenplein © Jeannette Bekker
DEN HAAG - Opnieuw is een regenboogbankje vernield in onze stad. Onbekende daders hebben met bruine verf het bankje aan de Mezenlaan in de Vogelwijk beklad. Stichting Queer Mind laat weten boos en teleurgesteld te zijn.
Dat de regenboogbankjes regelmatig worden vernield, laat volgens Jean-Bernard Maweja zien dat mensen uit de LHBTI-beweging nog steeds niet veilig zijn. 'We vragen ons constant af waarom mensen zoiets doen. Mogen we er dan niet zijn? Het voelt heel treurig', vertelt de oprichter van stichting Queer Mind.
Als je een regenboogvlag ziet, weet je dat je wordt geaccepteerd | Jean-Bernard Maweja
Volgens Jean-Bernard is de regenboogvlag een belangrijk symbool voor de veiligheid van de gemeenschap. 'Als je bijvoorbeeld een huis wilt kopen, dan is een van de eerste dingen waar je naar kijkt of er een regenboogvlag in de buurt te vinden valt. Wanneer je er een ziet hangen, weet je namelijk dat je wordt geaccepteerd.'
In Den Haag worden vaker LHBTI-symbolen vernield of beklad. Begin juli werd het homomonument bij Den Haag Centraal besmeurd met verf. Op het monument aan de Laan van Reagan en Gorbatsjov werd 'Weg met pride' geschreven en bij het bankje 'Fuck Pride'. Ook werd het regenboogbankje daar beklad met zwarte strepen.

Onacceptabel

Ook het bankje bij het Huijgenspark is al meerdere keren vernield. De regenboogvlag in hetzelfde park werd vorig jaar geregeld uit de grond getrokken. Daarvoor werden uiteindelijk twee jongens van 14 en 17 opgepakt.
De gemeente heeft de bankjes in onze stad inmiddels al vaker moeten herstellen. Wethouder Mariëlle Vavier (GroenLinks) was niet beschikbaar voor een reactie, maar liet al eerder weten dat de gemeente achter de queer-gemeenschap staat. 'Homofobe vernielingen zijn onacceptabel. Het is een ernstige vorm van vandalisme dat voortkomt uit homohaat', aldus de wethouder.
Ook liet ze weten dat dat gemeente voor een stad staat waar iedereen zichtbaar zichzelf mag zijn en waar mensen met respect met elkaar omgaan. 'Haat zaaien en discriminatie zullen we nooit accepteren.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!