Ploggâh Rui ruimt hardlopend zwerfafval op: 'Kom vaak ongezonde crap tegen'

DEN HAAG - Of het nou hardlopend, fietsend of SUPpend is, Rui Duarte ruimt al sportend zwerfval op in Den Haag. 500 meter opruimen op het strand levert al van alles op: een beker van McDonalds, een joint, plastic flesje, blikje bier en een chipszakje. 'Het zijn de usual suspects', vertelt hij in Bob Staat Op vanaf het Zuiderstrand.
Het idee voor het ploggen ontstond in de coronatijd. Rui is een fanatieke hardloper, maar door de lockdowns gingen hardloopwedstrijden niet door. Tijdens zijn rondjes door de stad begon hem op te vallen dat er veel mondkapjes in de natuur lagen. Hij besloot ze op te ruimen tijdens het rennen.
Hij keek documentaires over zwerfafval en vond online een grote community van ploggers. Rui wilde dit ook te gaan doen en begon zijn Instagramaccount Haagse Ploggâh. 'Het is een uit de hand gelopen grapje', vertelt hij.

Kijk om je heen
Als je goed om je heen kijkt zie je al snel van alles liggen, legt Rui in Bob Staat Op. 'Een papiertje van een ijsje, daar! En een lollystokje!', ziet Bob meteen als hij met Rui meeloopt over het strand. 'Als je goed naar beneden kijkt dan zie je het', zegt Rui.
Volgens hem doen de meeste mensen het onbewust. 'Ook al zijn er containers in de buurt, ze gooien het liever op straat dan dat ze het een paar meter naar een prullenbak lopen. Het is luiheid', zegt Rui. Maar er ook wordt veel bewust weggegooid, aldus Rui. 'Zwerfafval kan je vaak koppelen aan een bepaalde groep, zoals jongeren. Ik kom vaak ongezonde crap tegen.'
'Het is luiheid'
Wat Rui ook veel tegenkomt, zoals ook op het strand, zijn ballonnen. 'Van mensen die feestvieren, maar het is hartstikke schadelijk voor vogels. Die eten het.' Volgens Rui kunnen dieren geen onderscheid maken tussen voedsel en plastic.
Begin bij jezelf
Wordt hij er nooit moedeloos van? 'Als je het niet doet, wie gaat het dan doen? Ik wil niet de hoop kwijtraken, maar zorgen dat volgende generaties een schone planeet krijgen.'
De Haagse Ploggâh draagt zijn steentje bij, maar hoe zit het met de rest? Volgens Rui wijzen mensen naar elkaar voor de oplossing. 'Bedrijven geven de overheid de schuld, de overheid de mens. Maar iedereen is medeplichtig. Begin bij jezelf!', is zijn oproep.