Dj-carrière Tonny en Yana begon met een show op Lowlands: 'De mensen gingen los'

Tonny (links) en Yana (rechts)
Tonny (links) en Yana (rechts) © Kelly Vossen
DEN HAAG - Je zou je podiumdebuut bij een dj-optreden maar hebben gehad op Lowlands. Het overkwam Tonny en Yana een paar jaar geleden. Daarna besloten ze zelf achter de draaitafel te gaan staan. Inmiddels staan ze op festivals onder de naam Catf!ght .
Het begon voor de twee tijdens Lowlands in 2018. Yana (toen 21) en Tonny (toen 23) waren aan het werk op het festival. 'We mochten backstage komen. Dj Job Jobse - een van mijn grootste dj-inspiraties - sloot Lowlands af', vertelt Yana in Haags Bakkie. Ze raakten met elkaar aan de praat en konden het direct goed vinden.
Toen de dj tijdens zijn show even naar de wc moest, mochten Yana en Tonny het podium op. Een beetje MC'en [degene die het publiek oppept, red.] en dansen. 'De mensen gingen los! Maar wij konden helemaal niet dj-en, haha. Sommige dj's vonden het niet chill, anderen vonden het helemaal geweldig. Een van de organisatoren van Lowlands maakte een filmpje', zegt Yana trots.

Zelf draaien

Maar het zaadje was geplant. 'We keken elkaar daarna aan: dit is heel vet! Willen we hier iets mee?', blikt Yana terug. 'Deze energie moesten we volhouden en doorpakken, dus dat hebben we gedaan, zegt Tonny.
Maar waar begin je? Tonny en Yana hadden toevallig wat vrienden die al draaien en legden hun de basics uit. Na het zien van een oproep van een filmcafé die dj's zocht, trokken ze de stoute schoenen aan. Ze gaven zich op. 'Wij hadden natuurlijk dat filmpje van Lowlands', zegt Tonny.
© Maurits Veldhuijzen van Zanten

Fashion

En zo begon hun dj-carrière. De twee pakken flink uit tijdens hun shows. 'We houden erg van fashion. Een vriendin van ons is ontwerper en die had een outfit voor ons gemaakt. Toen dachten we: dit wordt onze signature', vertelt Yana.
De twee dj's willen daarmee ook echt een statement maken. 'We willen niet mensen zijn die in een zwart shirt serieus achter die dj-booth staan. Tonny: 'We komen ook binnen alsof het een soort modeshow is, het is echt een performance.' Zo proberen ze veel contact te maken met het publiek. 'We vinden het leuk als je lol hebt met de dj', aldus Yana.
'Als vrouw mag je sexy zijn, mag je op de stage staan'
Volgens Yana en Tonny dragen hun outfits echt wat bij. 'Het is vrouwelijk empowerment. Als vrouw mag je sexy zijn, mag je op de stage staan. Pak je podium!', pleit Tonny. 'Vroeger werd je opgevoed met niet te out spoken of sexy zijn, want dan ben je een slet. Ik heb dat vroeger ook gehad, je moet je als meisje bescheiden kleden. Het is leuk om dat met het optreden niet te doen. Je kan juist heel sexy zijn en heel sterk', zegt Yana.

Paardcafé

Vooralsnog draait Catf!ght op festivalletjes in de buurt van Utrecht, waar ze nu allebei wonen. Maar ze zouden ook graag eens hier in de stad op te treden. 'Het lijkt ons leuk om een keer bij Paardcafé te gaan draaien, ik kom toch uit Den Haag', zegt Yana trots.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!