Rode en gele vlag gehesen op strand: te gevaarlijk om zee in te gaan

Foto ter illustratie: ANP
Foto ter illustratie: ANP
DEN HAAG - Vanwege het onstuimige weer hebben strandwachten een rode vlag (Zuiderstrand) en een gele vlag (Noorderstrand) gehesen. De rode vlag betekent dat het te gevaarlijk is om de zee in te gaan.
Het regent veel vandaag en op Scheveningen staat een windkracht 6/7. Hoewel sommige surfers dan graag de zee op gaan, wordt het maandag op het Zuiderstrand afgeraden. Op het Noorderstrand hangt de gele vlag in de mast, daarmee wordt gewaarschuwd om extra voorzichtig te zijn.
Er zijn meerdere soorten vlaggen die lifeguards kunnen hijsen om strandgangers te waarschuwen voor het weer. Dit betekenen de verschillende vlaggen:

Roodgele vlag

Als je de roodgele vlag ziet, dan betekent dit dat er lifeguards op de reddingsposten aanwezig zijn. Zij houden toezicht en letten op de veiligheid van de strandbezoekers.

Gele vlag

Als je de gele vlag ziet, is de zee gevaarlijk. Baden of zwemmen wordt afgeraden. Meestal komt dit doordat er een harde wind of sterke stroming staat. Wees extra voorzichtig als je de zee in gaat en ga niet verder dan tot je knieën.

Rode vlag

Als je de rode vlag ziet, zijn de zee en weersomstandigheden zeer gevaarlijk. Dit gebeurt bij een (zeer) sterke stroming, hoge golven of bij (dreiging van) onweer. Baden of zwemmen wordt sterk afgeraden, ga niet de zee in.

Oranje windzak

Als je de oranje windzak ziet, staat de wind richting zee (aflandige wind). De windzak betekent dat je wel mag baden en zwemmen, maar dat het gebruik van drijfmiddelen (zoals rubberbootjes, luchtbedjes, zwembanden) niet is toegestaan. Het gevaar bestaat dat je te ver van de kust afdrijft en niet meer terug kan zwemmen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!