Hart voor Den Haag maakt zich zorgen om toekomst bouwprojecten: 'Bureaucratie verlamt'

Foto ter illustratie: ANP
Foto ter illustratie: ANP
DEN HAAG - Projectontwikkelaars zijn slecht te spreken over de bouwmogelijkheden in de stad. Hervormingen in het ambtelijke apparaat zorgen ervoor dat het moeilijk wordt om nieuwe projecten te starten. Richard de Mos wil een onafhankelijk onderzoek naar het functioneren van deze dienst: 'Mijn partij wil weten waar de schoen wringt.'
Den Haag is voor projectontwikkelaars een onhandige stad geworden om in te bouwen. Dat is de conclusie van een onderzoek van vakblad PropertyNL over de mogelijkheid om te bouwen in Nederlandse gemeenten. Met een rapportcijfer van 4,4 staat Den Haag onderaan het lijstje.
Het slechte klimaat komt volgens het vakblad door moeilijkheden in het ambtelijke apparaat van de gemeente. Ontwikkelaars ervaren een 'verkokerd' beleid en klagen dat zij van het kastje naar de muur worden gestuurd. Ook wordt de bouw van cultuurpaleis Amare aangehaald als een afschrikwekkend voorbeeld voor bouwprojecten in de stad vanwege de moeite en de hoge kosten die gemaakt zijn.

'Bureaucratie is de doodsteek'

Hart voor Den Haag bekommert zich over de slechte naam die Den Haag krijgt en de toekomst voor bouwprojecten in de stad. De partij wil een onafhankelijk onderzoek naar de rol van de ambtenarij hierin. 'Zoveel bureaucratie is de doodsteek voor het aanjagen van de broodnodige bouwproductie om de grote woningnood het hoofd te bieden', zegt fractievoorzitter Richard de Mos.
De Mos wil dat er onderzocht wordt hoe de Dienst Stedelijke Ontwikkeling, de dienst die verantwoordelijk is voor het bouwen in de stad, te werk gaat. Hij vreest dat er te hard wordt vastgehouden aan regels en dat er niet genoeg gekeken wordt naar mogelijkheden. 'Mijn partij wil weten waar de schoen wringt bij het vastlopen van de bouwproductie', aldus De Mos.
Richard de Mos
Richard de Mos © Gemeente Den Haag

Actiegroep

Vorig jaar maakte De Mos zich ook al hard voor een beter bouwklimaat en opnieuw pleit hij voor het oprichten van een speciale taskforce. Deze actiegroep met een aantal ambtenaren zou meteen aan de slag moeten gaan met te lang liggende bouwvergunningen.
Op deze manier wil De Mos meer vaart en mogelijkheden bieden in de stad. De taskforce kan samen met woningcorporaties en de vastgoedsector aan de slag om nieuwe projecten in de stad te starten. 'De woningnood vraagt om daadkracht, niet om een beetje halfbakken op de winkel te passen.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!