Taakstraf voor klimaatactivisten die opriepen tot blokkade Utrechtsebaan

Demonstratie 28 januari op de Utrechtsebaan
Demonstratie 28 januari op de Utrechtsebaan © Regio15
DEN HAAG - Zeven klimaatactivisten zijn woensdag veroordeeld voor opruiing. De rechtbank in Den Haag besloot dat vijf van hen een taakstraf krijgen van dertig uur, de andere twee krijgen een taakstraf van zestig uur. Dit is lager dan de officier van justitie had geëist. De rechtbank neemt het de activisten kwalijk dat ze hun bezorgdheid om het klimaat zwaarder lieten wegen dan 'de rechten en belangen van anderen, waaronder de verkeersveiligheid'. De demonstranten zijn teleurgesteld. 'Mensen krijgen nu een taakstraf, maar de gevolgen van de klimaatcrisis zijn voor iedereen een taakstraf.'
De actievoerders riepen op sociale media andere mensen op mee te doen aan de A12-blokkade van Extinction Rebellion op 28 januari. Dat is gevaarlijk en strafbaar, stelde het OM, die de oproepen daarom opruiing vond. In totaal stonden acht klimaatactivisten terecht. Een verdachte is vrijgesproken.
De gemeente Den Haag had ook een verzoek ingediend voor een schadevergoeding van 9053 euro, omdat twee verdachten, onder wie acteur Sieger Sloot, teksten op de tunnelwanden hadden gespoten. De rechtbank heeft besloten dat de twee activisten dit bedrag moeten betalen.

Hoger beroep

Extinction Rebellion gaat in hoger beroep. 'Deze uitspraak is een ondermijning van de democratische rechtsstaat', aldus advocaat Willem Jebbink. De klimaatactiegroep staat nog steeds achter het standpunt dat het blokkeren van een weg voor een vreedzame demonstratie is toegestaan volgens het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.
De rechtbank zegt dat deze rechten inderdaad zijn vastgelegd. Maar onder bepaalde voorwaarden kunnen die worden beperkt. Volgens de rechtbank heeft het OM aan deze voorwaarden voldaan.

Kritisch

Wel is de rechter kritisch op de manier waarop de acht activisten voor de blokkade op 28 januari werden aangehouden. De verdachten werden thuis meegenomen, soms voor de ogen van hun partner en kinderen. Een activist werd aangehouden bij de school van zijn kinderen. Hij kreeg toen handboeien om. Over deze gang van zaken heeft de rechtbank 'ernstige twijfels' en dit is daarom meegewogen in de hoogte van de straf.
Een van de verdachten was aanwezig in de rechtszaal. Zij is degene die is vrijgesproken, maar vindt de veroordelingen 'erg bizar'. Sieger Sloot laat via Instagram weten het oordeel van de rechter 'snoeihard' te vinden. Amnesty International is geschokt door de uitspraak en vreest dat deze rechtszaak "een voorbode is voor soortgelijke zaken" in de toekomst.

Teleurgesteld

Extinction Rebellion is teleurgesteld in de uitspraak. 'We hadden gehoopt dat ons demonstratierecht zou worden gewaarborgd, maar helaas is dat niet het geval,' zegt Rozemarijn van 't Einde van Extinction Rebellion in Lunchroom Lash. 'Mensen krijgen nu een taakstraf, maar de gevolgen van de klimaatcrisis zijn voor iedereen een taakstraf.'
Van 't Einde snapt de redenatie van de rechter ook niet goed. 'De rechtbank vindt het gevaarlijk omdat het onverwacht zou zijn. Dat vinden wij heel raar omdat we het van tevoren aankondigen en de gemeente hiervan op de hoogte is.' De actiegroep benadrukt altijd vreedzaam te demonstreren. Dit zou geen probleem zou moeten vormen. 'Als er een wielerwedstrijd is, dan worden er ook wegen afgesloten en mag je ook op straat lopen. Hetzelfde geldt voor onze demonstratie.'

Meest gepaste plek

Er is voor Extinction Rebellion ook geen andere locatie denkbaar voor de demonstratie dan de A12. 'Dit is de meest gepaste plek omdat die tussen de Tweede Kamer en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat ligt. Je hebt het recht om binnen gehoorafstand van je doelwit te demonstreren en daar maken we gebruik van.'
De volgende demonstratie staat al in de planning: op 9 september gaat de actiegroep de A12 weer bezetten.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!