Scouts onwel bij event in bloedheet Zuid-Korea: '35 graden is geen pretje'

© Roeland Smit
DEN HAAG - 50.000 scouts van over de hele wereld zijn sinds deze week in Zuid-Korea voor een groot scoutingevenement. Maar juist nu is er een hittegolf gaande in het land. 'Mensen hebben last van hoofdpijn, uitdroging of een zonnesteek en moesten naar het ziekenhuis', vertelt Roeland Smit die als vrijwilliger bij de World Scout Jamboree is.
Een paar weken geleden maakten de scouts zich nog zorgen over alle regen en overstromingen in Zuid-Korea. De hitte hadden ze niet verwacht.
'Het omgekeerde is gebeurd. Zuid-Korea kent een ongekende hittegolf. Een hoop mensen lijden onder de hitte', vertelt Roeland in Bob Staat Op. 'Er staat een enorm tentenkamp dus je kan geen airco's installeren. Je kan je niet op alles voorbereiden.'
Aan de World Scout Jamboree doen zo'n 2.000 Nederlanders mee. Het internationale scoutingkamp wordt eens in de vier jaar in een ander land georganiseerd. In totaal komen er ruim 50.000 scouts uit meer dan 150 verschillende landen samen. Ze kamperen op hetzelfde terrein, leren elkaar kennen en komen meer te weten over elkaars cultuur.

Slecht geregeld

Volgens deelnemers is het slecht geregeld. Bij de start zijn er weinig schaduwplekken om te schuilen tegen de hitte van zo'n 35 graden, het is er vochtig, er is onvoldoende drinkwater en niet genoeg sanitair, aldus de NOS.
Meerdere Nederlandse scouts zijn woensdag behandeld in een noodhospitaal op het terrein tijdens en na de openingsceremonie van de Wereldjamboree in Zuid-Korea. Het gaat om acht deelnemers die onwel waren geworden door de hitte, zegt Iris Brummelhuis, woordvoerster van Scouting Nederland. Twee van hen zijn daarna doorgestuurd naar een ziekenhuis buiten het evenemententerrein.
Roeland herkent de negatieve berichten over de organisatie dit jaar. Maar volgens hem zijn het vooral kinderziektes aan het begin van zo'n event. Elke organisaties die dit event voor het eerst organiseert heeft last van opstartproblemen, legt hij uit. 'Het gaat nu stapje voor stapje beter.'
© Roeland Smit

Water

Zo wordt er meer water gebracht en komen er meer artsen op het terrein. Ook zijn er genoeg wc's. Er was vooral in het begin een probleem met schoonmaken van het sanitair. 'Dat is nu acht keer per dag in plaats van drie keer. Daar waren ze niet op berekend.'
Volgens Roeland gaat het nu langzamerhand beter met de organisatie. Het event duurt nog zo'n tien dagen. 'Als het warm is zijn er altijd mensen die last hebben van de hitte, maar ik heb vertrouwen dat het goedkomt.' Daarbij helpt de sfeer onder de deelnemers. 'De scoutingspirit is volop aanwezig. Het team waarmee ik werk heeft er zin in. En met iedereen die een scoutingdas om heeft heb je een band.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!