Boudewijn de Groot legt samen met familie een krans bij Indische herdenking

DEN HAAG - Zanger Boudewijn de Groot legt samen met zijn dochter Caya de Groot en zijn kleindochter Misha Ragas een krans bij het Indisch Monument in Den Haag tijdens de Nationale Herdenking 15 augustus.
Boudewijn de Groot (1944) werd geboren in het Japanse interneringskamp Kramat. Hij houdt ook een voordracht. Bij de herdenking zijn onder meer demissionair premier Mark Rutte en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer aanwezig.
Op 15 augustus wordt herdacht dat er door de overgave van Japan een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog voor het hele Koninkrijk der Nederlanden. Op veel plaatsen in het land zijn lokale of regionale herdenkingen. In musea, theaters en de Koninklijke Schouwburg in Den Haag is die dag een speciaal programma om alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië te herdenken.
Reggie Baay
Spreker bij het Indisch Monument is schrijver en publicist Reggie Baay (1955). Na zijn studie aan de Rijksuniversiteit Leiden was hij twintig jaar als redacteur verbonden aan het tijdschrift Indische Letteren en publiceerde hij veel op het gebied van koloniale geschiedenis en koloniale literatuur. In 2005 debuteerde hij als schrijver met de autobiografisch getinte roman De ogen van Solo. Sindsdien werkt hij aan een Indisch oeuvre en schreef onder meer De njai (2008), Daar werd wat gruwelijks verricht (2015) en Het kind met de Japanse ogen (2018).
De Nationale Herdenking 15 augustus 1945 is dit jaar opnieuw 's avonds. Dat bleek vorig jaar succesvol volgens de organisatie. Mensen die niet kunnen komen, kunnen zonnebloemen bij het monument laten leggen door Haagse scholieren en zeekadetten.
De herdenking is live te volgen op NPO1, nos.nl, NPO 1 extra (met gebarentolk) en Omroep West vanaf 19.00 uur voor alle mensen die thuis herdenken.