'We houden een extra oogje in het zeil': gemeente op jacht naar aso-parkeerder Nunspeetlaan

De auto van de aso-parkeerder op de Nunspeetlaan
De auto van de aso-parkeerder op de Nunspeetlaan © Thimo van Meerten
DEN HAAG - Bewoners snappen er niks van: een blauwe Lynk&Co staat al maanden foutgeparkeerd in de Nunspeetlaan. Maar niemand weet van wie de auto is en waarom diegene zo parkeert. 'Dat aso parkeren is een nieuwe trend. Dit doen de bestuurders omdat het nummerbord dan niet leesbaar is voor de scanauto', reageert een lezer na publicatie van Den Haag FM. Volgens de gemeente Den Haag zou dat zomaar eens kunnen.
'Het is echt om te janken', schrijft buurtbewoner Thimo van Meerten in een van zijn berichten over de aso-parkeerder in zijn straat in de wijk Rustenburg-Oostbroek. Op de Nunspeetlaan is de laatste maanden meerdere keren op zeer creatieve wijze geparkeerd door, vermoedelijk, een van de bewoners uit de buurt. 'Hij blokkeert het pad naar de voordeur en de volledige stoep. Wanneer kan deze extreme aso nou eens worden weggesleept of zwaar bekeurd?', vraagt hij zich vervolgens af.
Dat de bestuurder nog niet is gepakt, is een raadsel voor de buurtbewoners. En dat terwijl de gemeente fors handhaaft op foutgeparkeerde voertuigen. Alleen al dit jaar werden hiervoor in stadsdeel Escamp, waaronder de wijk Rustenburg-Oostbroek valt, ruim 5100 boetes opgelegd, waarbij de directe omgeving van het Zuiderpark met ongeveer 1650 boetes de kroon spande, laat een woordvoerder weten aan Omroep West.

Scanvoertuigen

Er bestaat dus een kans dat de aso-parkeerder zijn auto zo neergooit dat zijn kenteken niet kan worden gescand. 'Scanvoertuigen van de gemeente Den Haag kunnen niet worden ingezet voor de handhaving op foutgeparkeerde voertuigen en kunnen ook geen naheffingsaanslag geven aan een foutgeparkeerd voertuig', aldus een woordvoerder van de gemeente Den Haag.
Zo parkeren dat je kenteken nét buiten het zicht van het voertuig valt: het kan echt. 'We staan er niet met een liniaal naast', aldus de gemeente. Als een auto voor een deel buiten een parkeervak staat en het kenteken nog leesbaar is, dan kan de scanauto wel een overtreding registreren. Maar niet als je écht aso parkeert. 'Als je dusdanig fout en overdwars geparkeerd staat kan het scanvoertuig je kenteken niet scannen.' En dan kan er vervolgens ook automatisch geen boete worden uitgeschreven.

Aso-parkeerder

Maar dan zou je denken dat de bestuurder van het scanvoertuig even uitstapt en dan alsnog een boete uitschrijft. 'Dat kunnen alleen buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) doen. Bestuurders van het scanvoertuig hebben weer andere opleidingen gehad en zijn niet bevoegd om boetes uit te schrijven', legt de woordvoerder uit.
Oké, maar dan maakt diegene toch gewoon even een foto? 'Een foto is niet voldoende. Het moet fysiek door een boa worden geconstateerd. Dan kan er een boete worden uitgeschreven. Maar een foto alleen, dat is niet voldoende.'
Wat wél kan is dat de bestuurder van de scanauto een boa opbelt en vertelt dat er een voertuig foutgeparkeerd staat. Maar dat is tot op heden dus niet gebeurd bij de blauwe Lynk&Co op de Nunspeetlaan? 'Ik kan niet zeggen of dit voertuig is bekeurd en om welke bekeuring dat zou gaan. Maar wat ik wel kan vertellen is dat sinds we dit weten er een extra oogje in het zeil wordt gehouden.'

Gokje

De boetes voor foutparkeren kunnen oplopen tot 400 euro als bijvoorbeeld zonder geldige vergunning wordt geparkeerd op een invalidenparkeerplaats. Scanvoertuigen kunnen je auto dus niet scannen als je hem overdwars neerzet, maar hiervoor worden boa's van de Handhavingsorganisatie ingezet. Daarnaast maakt ook de politie hier mensen voor vrij. De foutparkeerder neemt dus een groot risico op het krijgen van hoge boetes.
Naast de vele boetes voor foutparkeren worden maandelijks in Den Haag ook duizenden zogeheten naheffingsaanslagen opgelegd voor het niet betalen van een kaartje.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!