Crowdfunding voor familie doodgestoken snackbareigenaar gaat hard: 'Ze verdienen dit echt'

Xiao en haar man Wei Chen
Xiao en haar man Wei Chen © Eigen foto
DEN HAAG - 'We zijn er stil van hoeveel mensen dit gezin willen helpen', zegt Femke Beloo-Planken over de crowdfundingsactie voor de familie van de gedode snackbareigenaar Wei uit Houtwijk. Wei werd begin dit jaar doodgestoken in de buurt van zijn snackbar, zijn vrouw Xiao werd zwaar mishandeld. Drie minderjarige jongeren werden opgepakt.
Om de familie te steunen is Femke met haar zus een inzamelingsactie begonnen. 'Zodat ze een beetje lucht hebben', vertelt ze in Bob Staat Op. Xiao wil heel graag werken en zelf haar geld verdienen, maar het gaat gewoon nog niet, vertelt Femke.
Daarnaast zit de angst er nog goed in bij Xiao. 'Het is nog te vers en te pijnlijk. De angst om weer naar de zaak te lopen en er alleen te staan is groot.' Buurtbewoners hebben ook aangeboden haar daarbij te helpen. 'Al veel mensen hebben aangeboden mee te lopen naar de zaak en naar huis, te helpen schoonmaken of patat bakken.'

Kippenvel

Femke en haar zus wilden graag wat doen om het gezin financieel te steunen. Daarom drongen ze bij Xiao aan op de inzamelingsactie. 'Laat anderen jou helpen, want jij staat ook altijd klaar voor anderen', zei Femke tegen haar. De crowdfundingsactie gaat inmiddels ontzettend hard. Binnen 48 uur was het streefbedrag van 10.000 euro gehaald.
Het is hartverwarmend, zegt Femke. 'Ik vind het zo mooi dat mensen willen helpen en zo gul helpen. Ik krijg er kippenvel van. Ze verdienen dit echt.'

Huur en energierekening

Het ingezamelde geld gaat direct naar de rekening van de familie. 'Ze al voornamelijk rekeningen betalen van de zaak en van haarzelf, zoals huur en energie. Het zijn echt de basisdingen om te kunnen leven.'
Ruim een half jaar later is het drama nog steeds het gesprek van de dag in Houtwijk. 'De verdachten wonen hier, hebben hier op school en op voetbal gezeten. We kennen de verdachten en het gezin goed. Dat maakt dat het ongeloof gewoon blijft. Hoe dan? Waarom dan?', zegt Femke.

Drie verdachten

Twee meisjes (15 en 17 ) en een jongen (17) werden opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij het dodelijke incident. De meisjes zouden kort voor de steekpartij ruzie hebben gehad met Chen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!