Haagse nieuwsfoto van de maand | Stille tocht voor doodgestoken Antoneta: 'Heeft veel impact gehad'

© Robin Utrecht (ANP)
DEN HAAG - Een indrukwekkende Nieuwsfoto van de maand deze keer. De foto is genomen tijdens de stille tocht voor de doodgestoken medewerkster van de Albert Heijn aan de Turfmarkt. 'De foto drukt hun verbijstering en enorme verdriet uit', zegt Irene Middag van Beeld en Geluid Den Haag.
Antoneta Gjokja (36) werd in juni doodgestoken op haar werk bij de Albert Heijn aan de Turfmarkt in Den Haag. Een week later werd er een stille tocht georganiseerd. 'Dat heeft veel impact gehad op de stad en alle betrokkenen. Daarom ook die stille tocht, het is goed om erbij stil te staan en bloemen te leggen', vertelt Edouard van Arem van het ANP over de foto.
De impact is mede zo groot, denkt Edouard, omdat het blijkbaar zomaar kan gebeuren. 'Je gaat 's ochtends naar je werk en het is zo afgelopen. Dat is dramatisch.' En je krijgt de indruk dat het hier vaker gebeurt, zegt Edouard. 'Ooit waren steek- en schietpartijen iets in het buitenland. Het is nu bijna wekelijks in het nieuws.'
De foto geeft volgens Edouard en Ineke goed het verdriet weer. 'Hij drukt de radeloosheid uit', aldus Ineke. 'Hiermee zoom je in op het verdriet en het wordt persoonlijk. Je probeert het verhaal in deze ene foto samen te vatten', zegt Edouard.

Loosduinen 100 jaar

De andere nieuwsfoto gaat over het bezoek van koningin Máxima aan Loosduinen. 'Het is honderd jaar geleden dat Loosduinen werd toegevoegd aan Den Haag. Het was eerst een losse gemeente, een oud tuindersdorp. Nu is het een stadsdeel. De koningin kwam kijken wat er allemaal gebeurt', legt Edouard uit over de foto.
Zo zie je dé blikvanger van Loosduinen: molen De Korenaer. Máxima bezocht de molen, het museum en is bijgepraat over de geschiedenis van Loosduinen.
© Robin Utrecht (ANP/ Hollandse Hoogte)
Volgens Edouard trekt een bezoek van het koningshuis altijd aandacht. 'Ze brengen veel teweeg. Er gaan ook deuren voor je open als je bijvoorbeeld met de koning mee bent op staatsbezoek. En wij hebben het nu over Loosduinen ómdat de koningin er was.'
Het leuke aan de foto vindt Irene het perspectief. 'Het is een beetje een kinderperspectief, de kinderen staan vooraan. En Máxima had zich bijzonder gekleed met die ballonmouwen. De molen draait door de wind en zij waait ook bijna weg.'
Dagelijks worden er vele nieuwsfoto's gemaakt, beelden die een verhaal vangen en vertellen. Op Den Haag FM worden elke eerste maandag van de maand twee beeldbepalende Haagse nieuwsfoto's van de afgelopen maand besproken met het ANP en Beeld en Geluid Den Haag.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!