Bewoners Herenstraat geschrokken van schietpartij bij bar: 'Maar verbaast me niet'

© Regio15
DEN HAAG - Buurtbewoners van de Herenstraat in de binnenstad zijn niet verbaasd dat er afgelopen weekend tijdens het uitgaan een schietpartij was. In Brazuka Bar werd in de nacht van zaterdag op zondag iemand neergeschoten bij een ruzie. De buurt is bezig met een brandbrief voor de burgemeester.
'Het is balen dat de Herenstraat weer slecht in het nieuws komt. Maar het verbaast me niet, gezien de nachthoreca die er zit en de ellende die we er altijd van ondervinden', zegt Jeroen Oosterwal van bewonersvereniging Rondom het Plein in Bob Staat Op.
De bar was afgehuurd voor een verjaardagsfeest, vertelt de eigenaar. 'Op een gegeven moment ontstond er ruzie. Daarbij is gegooid met flesjes en ook barkrukken. Ik weet niet precies hoe het slachtoffer gewond is geraakt, de politie doet onderzoek. Meer weet ik ook niet', zegt hij.
In overleg met de gemeente en de politie heeft de eigenaar zijn zaak voor twee weken gesloten. De politie doet nu onderzoek. Na twee weken wordt op basis van het politieonderzoek besloten of de zaak langer dicht moet blijven, laat een woordvoerder van de burgemeester weten aan Den Haag FM.

'We zijn het zat'

Bewoners zijn er behoorlijk klaar mee. 'We tolereren dit soort geweld niet!' Het is ook niet de eerste keer vertelt Jeroen. 'We hebben nogal een geschiedenis met deze straat, er zijn meerdere geweldsincidenten geweest. We hadden de hoop dat het iets rustiger zou worden.'
De buurt is bezig met een brandbrief voor burgemeester Van Zanen. 'We zijn het helemaal zat. De burgemeester moet keihard ingrijpen. Horecagelegenheden waar dit gebeurt, daarvan moet de nachtvergunning worden afgenomen', zegt Jeroen.

Nachtvergunningen

Den Haag heeft drie soorten openingstijden voor horecagelegenheden. De laatste sluitingstijd is 2.30 uur. Maar voor de horeca op het Spui, Grote Markt, Buitenhof, Plein en Scheveningen-Bad gelden geen sluitingstijden.
Ondernemers kunnen een nachtvergunning aanvragen bij de gemeente, een permanente nachtontheffing heet dat. Dat kan betekenen dat de zaak later mag sluiten, bijvoorbeeld tussen 5.00 en 7.00 uur. Of tussen de uren 2.00 en 4.00 uur en in het weekend tussen 2.30 en 5.00 uur.
Meer informatie over de vergunningen vind je op deze site van de gemeente.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!