Bewoners Binckhorst willen meer voorzieningen: 'Gemiste kans als je geen wijkgevoel creëert'

Op de Binckhorst wordt al flink gebouwd
Op de Binckhorst wordt al flink gebouwd © Gemeente Den Haag
DEN HAAG - Bij nieuwe wijken in de stad kan het even duren voordat een buurt helemaal af is. Op de Binckhorst lijkt dat moment nog ver weg. Volgens bewoner Koen van Schie is de gemeente te druk bezig met de transitie van industrie- en bedrijventerrein naar woonwijk, maar minder met wat de wijk op dit moment allemaal nodig heeft voor mensen die er al wonen.
De Binckhorst wordt de komende jaren omgebouwd naar een woonwijk met veel extra huizen. Ook komt er een tramverbinding via de Binckhorst naar Voorburg, Rijswijk en Delft. Maar zijn er wel genoeg voorzieningen voor deze gloednieuwe wijk?
Volgens Koen moet er nog een hoop gebeuren, zeker voor de huidige inwoners. 'Realiseer speelplekken waar mensen nu al wonen, of een bibliotheek met een barretje erbij', zegt hij in Bob Staat Op. Dat heeft hij ook al tegen de gemeente gezegd, maar dat schiet nog niet echt op.

Wijkgevoel

Daardoor is er op sommige plekken een gebrek aan wijkgevoel. Waar Koen zelf woont gaat het redelijk. 'Mensen vinden elkaar hier wel, bijvoorbeeld in de binnentuin. Maar een deel van de huidige bewoners richt zich meer op Voorburg dan op de Binckhorst zelf, aldus Koen.
Maar dat geldt niet voor anderen, zoals de bewoners van de woontorens. 'Die liggen ver van elkaar en daar zijn weinig voorzieningen in de buurt.'

'Gemeente, wees creatief en durf'

Ook de PvdA in de gemeenteraad wil dat de gemeente wat gaat doen voor de Binckhorst. 'In de Binckhorst en Laakhavens komen heel veel mensen bij. De gemeente moet voorzieningen faciliteren, zoals een bieb, wijkcentrum of bankjes waar mensen elkaar kunnen ontmoeten', zegt fractievertegenwoordiger Charlotte Cammelbeeck in Bob Staat Op.
Volgens Charlotte maakt de gemeente het zichzelf te moeilijk. 'Er zijn geen middelen die beschikbaar worden gesteld voor voorzieningen. Maar bijvoorbeeld ontwikkelaars willen best helpen, maar het moet wel rendabel voor ze zijn.' De gemeente moet iets minder streng zijn, vindt ze. 'Ze moeten iets creatiever zijn en meer durven, ook al past het niet helemaal in een bestemmingsplan.' De PvdA heeft raadsvragen gesteld.

Gemiste kans

Koen praat geregeld met de gemeente over de Binckhorst. 'Ze luisteren wel naar dit soort punten maar ik zie er nog weinig van terug. Dat geef ik ze ook door. Het is een gemiste kans als je niet een soort wijkgevoel creëert.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!