Kankerverwekkende stoffen gevonden in sloot Leidschenveen bij nieuwe meting

De sloot in Leidschenveen met hoge concentraties PFAS
De sloot in Leidschenveen met hoge concentraties PFAS © John van der Tol
DEN HAAG - Nieuwe metingen in de 'meest vervuilde sloot van Nederland', in Leidschenveen, bevestigen dat er kankerverwekkende stoffen in het water zitten. De afgelopen weken deed het Hoogheemraadschap Delfland onderzoek naar de waterkwaliteit in de sloten. Het eerder gegeven advies om niet in het water te zwemmen blijft daarom van kracht.
In de nieuwe PFAS-meting vond het Hoogheemraadschap in de al eerder afgesloten sloot maar liefst 260 nanogram PFOS per liter water. Ook in de woonwijk Leidschenveen werd in de sloten tussen de 9.5 en 13 nanogram PFOS gevonden. In slootwater mag eigenlijk maximaal 0,65 nanogram van die stof per liter in het slootwater zitten.
PFOS is een PFAS-soort. PFAS staat voor per- en polyfluoralkylstoffen, die niet of nauwelijks afbreekbaar zijn. De chemische stoffen worden onder meer gebruikt voor antiaanbaklagen in pannen, waterafstotende kleding, blusschuim en cosmetica. Ze worden in verband gebracht met kanker, verhoogd cholesterol en voortplantingsproblemen.
'De resultaten van deze metingen bevestigen het beeld van het eerdere versnelde onderzoek', meldt het Hoogheemraadschap van Delfland. Dat is volgens het waterschap ook de reden dat er voorlopig niet gezwommen mag worden. De sloot ligt tussen de Tiber en de Donau, langs de Regge en de Linge, op bedrijventerrein Forepark.

Gezondheid van bewoners

Delfland en de Omgevingsdienst Haaglanden doen samen onderzoek naar de mogelijke bron(nen) van vervuiling. 'Delfland en de omgevingsdienst willen het onderzoek goed en zorgvuldig uitvoeren: daardoor kan het nog enige tijd duren voordat hierover meer bekend is.'
Stijn van Boxmeer, hoogheemraad bij Delfland, vindt het logisch dat bewoners zich ongerust maken. 'Natuurlijk willen ze dan weten wat er aan de hand is, en wat dit betekent voor hun eigen gezondheid en dat van hun huisdieren.'

Mogelijk meer metingen

Het kan volgens de bestuurder zijn dat er nog meer metingen moeten worden verricht. Volgende week brengt het kennis- en onderzoeksinstituut RIVM een advies uit over wat de metingen betekenen voor de gezondheid.
Begin september wordt door de gemeente Den Haag en Hoogheemraadschap Delfland een informatiebijeenkomst georganiseerd. 'Dan is ook de GGD Haaglanden aanwezig om vragen van bewoners over de gezondheidsaspecten te beantwoorden', aldus het waterschap.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!