Te weinig salaris en intimidatie: oud-werknemers beginnen actie tegen koffiezaak

Oud-werknemers van Lupi Coffee klagen over hun voormalige werkgever
Oud-werknemers van Lupi Coffee klagen over hun voormalige werkgever © Pixabay/StockSnap
DEN HAAG - Oud-medewerkers van koffiezaak Lupi Coffee met vestigingen in onder meer Den Haag en Leiden zijn een actie begonnen tegen hun voormalige werkgever. Zij vinden dat bij het bedrijf sprake is van slechte arbeidsomstandigheden. De Haagse Stadspartij en de SP steunen het personeel en vragen het college van burgemeester en wethouders om onderzoek te doen naar het bedrijf. Ook zijn de partijen aanwezig tijdens een demonstratie op 27 augustus bij de zaak.
Zes werknemers van Lupi Coffee hebben de handen ineen geslagen om zich te verenigen tegen hun oude werkgever. Samen met Horeca United, een vrijwillige vakbond die het als groep op wil nemen voor horecamedewerkers, zijn zij een actie gestart tegen de koffiezaak.
De vakbond wil dat de koffiezaak zich aan de horeca-cao houdt. De oud-medewerkers kregen geregeld minder dan het minimumloon uitbetaald en ze werden gevraagd om uit te klokken voordat ze begonnen met het afsluiten van de zaak. Daarnaast moest het personeel een koffiecursus van 290 euro volgen, die zij pas na een half jaar werk kregen terugbetaald. Als zij eerder afscheid namen van de zaak, kregen zij dit geld niet terug.

Schandpaal

Met brieven en flyers wil Horeca United het publiek bewust maken van de problemen bij Lupi Coffee. Die actie is niet goed gevallen bij de eigenaar van de koffiezaak, Hossein Akef. 'In plaats van met ons in gesprek te gaan, besloot Akef om een van de oud-werknemers aan de schandpaal te nagelen', zegt Adriaan de Jong van Horeca United in het radioprogramma Lunchroom Lash.
Na de flyeractie werden intimiderende posters opgehangen rond het huis van een van de actievoerders. Op de posters staat een foto, haar naam en adres en een tekst die insinueert dat zij als sekswerker actief is. De Jong is er zeker van dat Akef deze posters heeft verspreid: 'Hij is erop betrapt via videobeelden.'

Regels

Naar aanleiding van de flyeractie en de intimiderende posters hebben de Haagse Stadspartij en de SP vragen gesteld aan het college. 'We gaan natuurlijk niet over hoe zaken hun personeel betalen,' zegt Tim de Boer van de Haagse Stadspartij. 'Maar we kunnen wel aan de gemeente vragen om geen zaken te doen met deze man. Ook kunnen we kijken of hij zich wel aan de regels houdt.'
De getroffen medewerkers zijn vooral expats, mensen die bijvoorbeeld tijdens hun studie in Den Haag wonen. De Boer maakt zich zorgen over hun kwetsbare positie. 'We horen regelmatig uit de expatgemeenschap dat er dingen mis gaan in de horeca, daarbij gaat het bijvoorbeeld om problemen met betalingen en werktijden.'

Fout

Expats ervaren niet alleen problemen met werk in de horeca. Ook gaat het geregeld fout op de woningmarkt. 'We doen denk ik echt te weinig aan het goed informeren van deze groep', zegt De Boer. 'Er komt een gemeenteloket waar expats terecht kunnen met vragen over werk en wonen in de stad, dus daar moet dit ook in worden meegenomen.'
In een schriftelijke reactie laat Akef weten zich niet te vinden in de beschuldigingen. 'Lupi B.V. is een officieel bedrijf dat zich aan de Nederlandse wet houdt. Mocht een rechter bepalen dat wij niet volgens de wet gehandeld hebben, dan zullen wij dit natuurlijk corrigeren.' Akef zegt alleen op de aantijgingen in te willen gaan op 'de correcte en officiële' manier. Horeca United geeft aan eerst een aangetekende brief te hebben gestuurd, maar hier hebben zij geen reactie op ontvangen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!