Fabienne's puppy ziek na drinken kankerverwekkend slootwater: 'Weet niet wat gevolgen zijn'

Ook in de sloten in deze woonwijk zijn kankerverwekkende stoffen gevonden
Ook in de sloten in deze woonwijk zijn kankerverwekkende stoffen gevonden © Owen O'Brien/Omroep West
DEN HAAG - 'Mijn puppy heeft uit de sloot gedronken en is daarna drie dagen ziek geweest.' Dat zegt Fabienne die met haar hondje langs het water in Leidschenveen wandelt. Ook in de sloten in deze woonwijk is een hoge concentratie van het kankerverwekkende PFOS en PFAS aangetroffen. Dat blijkt uit nieuwe metingen van Hoogheemraadschap van Delfland. Onlangs werd in een sloot op het naastgelegen bedrijvenpark Forepark de hoogste concentratie PFAS van Nederland geconstateerd.
De vrouw die al twintig jaar in de wijk woont, is niet blij met de vervuilde sloten in haar buurt. Nadat haar mopshondje uit het water drinkt, krijgt het beestje koorts, diarree en last van misselijkheid. 'Je weet niet wat de lange termijn gevolgen zijn voor mijn hond en dat is vervelend. We blijven nu weg van het water en hopen dat het snel wordt opgelost', vertelt ze bezorgd.
Over de oorzaak van de vervuiling tast ze in het duister. 'Er zijn mensen die denken dat de vervuiling mogelijk van het bedrijventerrein komt, maar dat is natuurlijk niet vast te stellen. In een brief die ik heb gehad van Hoogheemraadschap van Delfland staat dat ze het slib gaan weghalen uit de sloot.'
De sloot in Leidschenveen met hoge concentraties PFAS
De sloot in Leidschenveen met hoge concentraties PFAS © John van der Tol
Even verderop in de wijk loopt een man met zijn hondje op straat. Hij kent iemand met een hond die ziek is geraakt door te drinken van het vervuilde water. De hondeneigenaar is hierdoor voorzichtig en houdt zijn eigen hond tijdens het wandelen weg van de sloot. Bang voor zijn eigen gezondheid is hij niet, want zo zegt hij zelf: ik drink geen water uit de sloot.

Brief met waarschuwing

Een automonteur die een wandeling maakt met zijn hond vertelt dat hij een brief heeft gehad waarin staat dat er wordt aangeraden om dieren niet te laten zwemmen in het water. 'Ik ben heel nuchter en weet niet wat het is. Het is niet zichtbaar en je weet daarom ook niet wat het precies kan veroorzaken', zegt hij. Toch houdt hij zijn hondje wel weg bij het water.
PFOS is een PFAS-soort. PFAS staat voor per- en polyfluoralkylstoffen, die niet of nauwelijks afbreekbaar zijn. De chemische stoffen worden onder meer gebruikt voor antiaanbaklagen in pannen, waterafstotende kleding, blusschuim en cosmetica. Ze worden in verband gebracht met kanker, verhoogd cholesterol en voortplantingsproblemen. Bron: RIVM.
In slootwater mag maximaal 0,65 nanogram PFOS of PFAS per liter zitten. In de sloten in de Leidschenveense woonwijk ligt de concentratie tussen de 9,5 en 13 nanogram per liter. Dit blijkt uit extra metingen die het hoogheemraadschap uit heeft laten voeren. In de vervuilde sloot op het bedrijventerrein, tussen de Tiber en de Donau, langs de Regge en de Linge zit zelfs 260 nanogram PFOS per liter in het water.
Langs een van de vervuilde sloten staat een waarschuwingsbord
Langs een van de vervuilde sloten staat een waarschuwingsbord © Owen O'Brien/Omroep West
Hoogheemraadschap van Delfland en Omgevingsdienst Haaglanden doen samen onderzoek naar de mogelijke bron(nen) van vervuiling. Delfland en de omgevingsdienst willen het onderzoek goed en zorgvuldig uitvoeren: daardoor kan het nog enige tijd duren voordat hierover meer bekend is.
Begin september organiseren het waterschap en de gemeente Den Haag samen met de bewonersorganisatie een informatiebijeenkomst voor bewoners om uitleg te geven over de situatie.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!