ADO niet verder dan doelpuntloos gelijkspel tegen De Graafschap

ADO in de openingswedstrijd van een nieuw seizoen op bezoek bij De Graafschap
ADO in de openingswedstrijd van een nieuw seizoen op bezoek bij De Graafschap
DEN HAAG - ADO Den Haag heeft in de openingswedstrijd van de Keuken Kampioen Divisie met 0-0 gelijkgespeeld tegen De Graafschap. De Hagenaren hadden in de eerste helft een licht overwicht, maar lieten na om de kansen te benutten. Tyrese Asante had vlak voor tijd de winnende op zijn schoen.
Welgeteld vier spelers stonden zowel in de eerste competitiewedstrijd van dit seizoen als de laatste van vorig seizoen in de basis. Het was vrijdagavond tegen De Graafschap wennen voor Hugo Wentges, Amir Absalem, Dhoraso Klas en aanvoerder Daryl Werker. Een 'nieuw' ADO Den Haag is het seizoen 2023-2024 met een schone lei begonnen.
Voor de kersverse trainer Darije Kalezic startte de voorbereiding met zijn mannen iets meer dan een maand geleden. Het was voor hem hopen dat Henk Veerman de naar Corum FK vertrokken Thomas Verheydt zou kunnen doen vergeten. Met Sasha Komljenovic in een Sem Steijn-achtige rol achter hem moest hij op zijn wenken worden bediend.

Lat voorkomt openingstreffer

Grote kansen kreeg Veerman, ondanks het lichte Haagse overwicht, in de eerste helft echter niet. Wel was debutant Robyn Esajas na een halfuur dicht bij de openingstreffer. De behendige Malik Sellouki stuurde de buitenspeler weg, die doelman Mees Bakker net niet te slim af was.
Komljenovic liet de De Graafschap-doelman met een snoeiharde knal wél kansloos, maar zag ook zijn poging net niet het doel invliegen. Zijn pegel op de lat was zijn eerste teken van leven, nadat hij in de afgelopen weken juist positief in het oog was gesprongen. Liefst vijf keer liet hij in de voorbereiding zien over het nodige scorende vermogen te beschikken.

Promotie in Doetinchem

Trainer Kalezic presteerde in 2010 met De Graafschap datgene wat hij dit seizoen ook in Den Haag hoopt te bereiken: promotie. Met hoge druk en veel balveroveringen liet zijn ploeg in ieder geval zien over de nodige inzet te beschikken. En ook het uitverkochte uitvak liet van zich horen. Aan passie op Stadion De Vijverberg geen gebrek.
De thuisploeg voelde na rust steeds meer dat er iets te halen viel tegen ADO. Een niet uitgepakt cadeautje door Veerman was het voorbeeld van het probleem van de Hagenaren. Kansen werden niet benut.

Keeper onderscheidt zich

'Hoe kan dit?' zal Tyrese Asante zich met nog vijf minuten op de klok hebben afgevraagd. 'Ik schoot hem toch perfect in?' En zo was het, ware het niet dat doelman Bakker op miraculeuze wijze voorkwam dat de Haagse verdediger vlak voor tijd de winnende binnen zou schieten. Zijn schot was snoeihard, maar net als alle andere schoten in de wedstrijd net niet goed genoeg.
Volgende week vrijdag neemt ADO het in eigen huis op tegen Roda JC. Net als in Doetinchem stond Kalezic ook in Kerkrade aan het roer. In het seizoen 2015-2016, waarin hij met de Limburgers op de veertiende plaats in de eredivisie eindigde, had hij de leiding.
Liveblog:
83. Asante op de vuisten van Bakker! Een snoeiharde dreun wordt op miraculeuze wijze gekeerd.
68. Hugo Wentges voorkomt maar net dat Philip Brittijn kan scoren. Nog altijd geen doelpunten in Doetinchem.
61. Henk Veerman had de 0-1 op zijn schoen, maar faalt. Hij kreeg een cadeautje toen de rechtsback van de thuisploeg de bal verkeerd terugspeelde op zijn doelman, maar schiet te slap in de korte hoek. Afspelen was een goede optie geweest.
45+1. Rust in Doetinchem: 0-0. Sacha Komljenovic kreeg net nog de grootste kans van de wedstrijd. Malik Sellouki maakt een goede actie en houdt het overzicht, waarna Komljenovic kan uithalen. Hij doet alles goed, behalve datgene waar het om gaat: scoren. De lat voorkomt de 0-1 voor ADO.
42. Hugo Wentges is vanavond nog weinig getest, maar moet nu ingrijpen. Levi Schoppema was gevaarlijk namens 'de Superboeren'.
28. Daar is bijna de 0-1 voor ADO Den Haag. Robyn Esajas wordt weggestuurd door Malik Sellouki, maar schiet op de doelman. Dit had de openingstreffer moeten zijn.
23. Een kansje voor De Graafschap. Alexander Büttner slingert een vrije trap voor het doel, maar de kopbal van Davin Haen gaat over het doel van Hugo Wentges. De wedstrijd gaat tot dusver redelijk gelijk op.
4. Henri Koudossou krijgt de eerste kans van de wedstrijd. De van FC Augsburg overgekomen rechtsback schiet hard op het doel van De Graafschap, maar ziet zijn inzet gekeerd worden door Mees Bakker.
De Graafschap - ADO Den Haag:
Scoreverloop: 0-0 (0-0)
Opstelling De Graafschap: Bakker; Fortes (C), Schenk, Hillen (80. Lammers), Schoppema; Warmerdam (80. Kaak), Brittijn, Büttner; Önal, Haen (30. Raterink), Hassan (65. Bisselink)
Opstelling ADO Den Haag: Wentges; Koudossou, Waem, Werker (C), Asante, Absalem; Klas, Komljenovic; Sellouki (90. Struick), Esajas (77. Ideho), Veerman
Gele kaart: Schoppema, Raterink (De Graafschap) Asante, Sellouki (ADO Den Haag)
Rode kaart: -

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!