IN BEELD: Meer dan duizend mensen herdenken slachtoffers in voormalig Nederlands-Indië

Bloemen worden gelegd bij het Indisch Monument tijdens de Nationale Herdenking van de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945
Bloemen worden gelegd bij het Indisch Monument tijdens de Nationale Herdenking van de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945 © ANP
DEN HAAG - Met een ceremonie bij het Indisch Monument in de Scheveningse Bosjes zijn dinsdag alle slachtoffers van de oorlog in voormalig Nederlands-Indië herdacht. Bij de Nationale Herdenking 15 augustus 1945 waren meer dan duizend mensen aanwezig. Onder meer zanger Boudewijn de Groot en demissionair minister-president Mark Rutte legden een krans bij het monument.
Voorafgaand aan de ceremonie was er gelegenheid voor bezoekers om met elkaar in gesprek te gaan en samen nasi bungkus te eten, een rijstgerecht dat na de bevrijding aan krijgsgevangenen werd uitgedeeld.
Auteur Reggie Baay hield als hoofdspreker een toespraak over de wens van zijn vader, die krijgsgevangene was en naderhand niet sprak over wat hem toen was overkomen. 'Nooit meer oorlog', zei hij namens zijn vader.

Protest

Zangeres Frederique Spigt droeg het gedicht Er leven haast geen mensen meer voor, dat gebaseerd is op het lied van cabaretier Wim Kan. Het stuk is geschreven toen de Japanse keizer Hirohito in 1971 Nederland bezocht als protest tegen zijn bezoek. Het gaat over hoe de generatie die de oorlog heeft meegemaakt en dat kan navertellen kleiner wordt. 'En toen het eindelijk ging stromen bleven de verhalen komen', aldus Spigt. In haar versie moedigde zij de aanwezigen aan om het verhaal te blijven vertellen.
De Groot droeg zijn lied Hoe meer ik dichterbij kom voor. De zanger werd geboren in een interneringskamp op Java. 'Kijk mama kijk, hier sta ik, inmiddels oud en grijs.'

Kleindochter

Samen met zijn dochter en kleindochter legde De Groot een krans bij het monument. Rutte en demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (volksgezondheid, welzijn en sport) hebben ook een krans gelegd, evenals de ambassadeur van Indonesië. De voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer plaatsten bloemen namens het parlement.
Bibi Breijman, ambassadeur van Stichting 15 augustus 1945, zong lied Neem me mee. De inspiratie voor het nummer kwam van de verhalen die haar oma vertelde.
Precies 78 jaar geleden gaf de Japanse bezetter van Nederlands-Indië zich over, waarmee een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in het hele Koninkrijk der Nederlanden.
Boudewijn de Groot: 'Kijk mama kijk, hier sta ik, inmiddels oud en grijs'
Boudewijn de Groot: 'Kijk mama kijk, hier sta ik, inmiddels oud en grijs' © Richard Mulder
Bibi Breijman, ambassadeur van Stichting 15 augustus 1945, zong lied 'Neem me mee'
Bibi Breijman, ambassadeur van Stichting 15 augustus 1945, zong lied 'Neem me mee' © Richard Mulder
Zangeres Frederique Spigt wordt getroost
Zangeres Frederique Spigt wordt getroost © Richard Mulder
Ook de ambassadeur van Indonesië legde een krans | Ook de ambassadeur van Indonesië legde een krans
Ook de ambassadeur van Indonesië legde een krans | Ook de ambassadeur van Indonesië legde een krans © Richard Mulder
Bij de herdenking waren meer dan duizend mensen aanwezig
Bij de herdenking waren meer dan duizend mensen aanwezig © Richard Mulder
Marco Kroon, de drager van de militaire Willems-Orde, met op de achtergrond burgemeester Jan van Zanen
Marco Kroon, de drager van de militaire Willems-Orde, met op de achtergrond burgemeester Jan van Zanen © Richard Mulder
De voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer leggen een krans
De voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer leggen een krans © Richard Mulder
Demissionair premier Mark Rutte en Thom de Graaf, de voorzitter Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945
Demissionair premier Mark Rutte en Thom de Graaf, de voorzitter Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945 © Richard Mulder

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!