Bewoners Moerwijk ten einde raad door rattenplaag: 'Woonplezier helemaal weg'

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © Svetozar Cenisev (Unsplash)
DEN HAAG - Bewoners van de wijk Moerwijk zijn het spuugzat: ratten komen af op de bovengrondse containers en hebben in het plantsoen ernaast zelfs hun stulpje gemaakt. De woonboot van Erwin Kok en Sylvie van der Ende ligt middenin het rattenepicentrum, met als gevolg heel veel overlast. 'Je woonplezier gaat helemaal weg. We worden er heel erg verdrietig van.'
De rattenoverlast speelt al langer in Moerwijk, maar lijkt steeds erger te worden. 'Het zijn er aardig wat, om en nabij duizend, vijftienhonderd, misschien wel tweeduizend. Ratten zoeken hun woning zo dicht mogelijk bij de voedselbron, en hier ligt genoeg voedsel', zegt Van der Ende. Daarbij wijst ze naar de containers die boven de grond staan.
Voor Kok en Van der Ende is de ellende vier jaar geleden begonnen toen de bovengrondse containers werden neergezet. ‘Je kan niet meer in de tuin zitten, zo erg is het met de stank. 's Avonds komen de ratten tevoorschijn en dan is het feest', vertelt Kok. Kortom: een heel naar gevoel. 'Ze zijn ook niet meer bang en komen dus heel dichtbij', legt Kok uit.
Bewoners zijn er klaar mee
Bewoners zijn er klaar mee © Omroep West
'Vorig jaar ratten in huis, dit jaar heel veel overlast en stank. De afgelopen drie weken heb ik vakantie gehad, maar ik kon niet eens buiten zitten', verzucht Van der Ende. 'We hebben ook het idee dat ze tussen het plafond zitten, ze hebben de bedrading van mijn motor kapot gegeten. Ze slopen alles. En natuurlijk zijn het ziekteverwekkers', vult Kok aan.
Volgens het RIVM kunnen ratten verschillende ziekteverwekkers met zich meedragen. Via de urine, keutels en speeksel komen ziekteverwekkers in de omgeving terecht. Een bekende ziekte die ratten meedragen is de ziekte van Weil. Daarbij kan iemand last krijgen van een gele huid. Oppervlaktewater besmet door rattenurine is de grootste risicobron voor de mens.

Walhalla voor ratten

Als het aan het stel ligt, worden de bovengrondse containers vervangen door ondergrondse exemplaren en het liefst niet naast het plantsoen, want daar gaan de dieren wonen. Van der Ende heeft deze oplossingen al meerdere keren aangeboden, maar voelt zich genegeerd door de gemeente. 'Ik lever nu al dertien maanden strijd. Je wordt niet serieus genomen, je woonplezier gaat helemaal weg. We worden er heel erg verdrietig van.'
'Voor die ratten is het gewoon een walhalla hier', zegt Kok. Volgens hem heeft de gemeente wel gif gestrooid, maar lost dat het probleem niet op. 'Die ratten lopen dan te creperen van de pijn. Het duurt dagen voordat ze dood zijn en daar komen gore vliegen op af. Dan ben je van de ratten af, maar dan heb je weer vliegen.'

Meerdere oorzaken

Een woordvoerder van de gemeente geeft aan op de hoogte te zijn van de problematiek. Er zijn volgens hem meerdere factoren die een rol spelen, zo wordt er regelmatig grofvuil zonder afspraak op straat gezet, worden er vuilniszakken naast de containers geplaatst en wordt er voedsel op straat achtergelaten. Ondanks dat er een voederverbod is om vogels en eendjes te voeren, komt er toch eten op straat.
Op verschillende plekken in Moerwijk zijn al ondergrondse containers, maar volgens de gemeente zijn die ook niet 'zaligmakend'. 'Niet zolang er afval naast de containers gezet wordt of etensresten op straat worden gegooid', aldus een woordvoerder. 'De gemeente is van plan op termijn ORAC’s (ondergrondse restafvalcontainers) te plaatsen op de Moerweg, maar is hierbij afhankelijk van de aanleg van warmtetransportleiding WarmtelinQ.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!