Onderhandelingen over nieuwe coalitie met Hart voor Den Haag mislukt

Stadhuis Den Haag
Stadhuis Den Haag © Den Haag FM
DEN HAAG - Den Haag krijgt geen coalitie met Hart voor Den Haag, VVD, Partij voor de Dieren, DENK, SP en ChristenUnie/SGP. Verkenner Arie Slob laat vrijdagmiddag aan de gemeenteraad weten 'dat er tussen deze partijen onvoldoende vertrouwen is om daadwerkelijk tot onderhandelen over te gaan'. Slob zet nu in op een nieuw college met D66, GroenLinks, PvdA, CDA, Partij voor de Dieren, SP, ChristenUnie/SGP en HSP.
Volgens Arie Slob heeft het afketsen van de eerste optie voor een nieuw college te maken met 'een aantal inhoudelijke onderwerpen en ook de omgang met het hoger beroep dat nog speelt'.
Richard de Mos, de fractievoorzitter van Hart voor Den Haag, zegt op Twitter dat het hoger beroep in de rechtszaak tegen hem 'als politiek instrument' gebruikt blijft worden. Volgens hem gebruiken SP en Partij voor de Dieren het beroep als 'smoes om niet te gaan onderhandelen'.
De Partij voor de Dieren (PvdD) en SP laten in een gemeenschappelijke verklaring weten dat het tijdens de eerste gesprekken inderdaad is gegaan over de eventuele positie van de beoogd wethouders van Hart voor Den Haag. Richard de Mos en Rachid Guernaoui zouden alleen aftreden bij een onherroepelijke veroordeling door de Hoge Raad. De beide partijen: 'Bij een eventuele veroordeling in hoger beroep, zou dus niet worden teruggetreden. Het is voor onze fracties onbespreekbaar dat wethouders die veroordeeld worden in hoger beroep – ook al is er nog geen onherroepelijke uitspraak – in functie zouden kunnen blijven.'

Kritiek

Verder hebben de partijen ook kritiek op de manier van communiceren door Hart van Den Haag. Volgens PvdD en SP waren nog gesprekken gaande, toch zou de grootste partij al 'hun enige gewenste uitkomst in deze gesprekken op sociale media' kenbaar hebben gemaakt.
Partij voor de Dieren en SP vinden dat Hart voor Den Haag hun fracties daarmee 'voor een voldongen feit' heeft geplaatst. Het vertrouwen in een goede uitkomst van de gesprekken zou daarmee zijn verdwenen. 'Hierdoor zijn we tot de conclusie gekomen dat, hoewel er ook nog belangrijke inhoudelijke verschillen moesten worden besproken, het voortzetten van de oriënterende gesprekken geen zin meer heeft.'

Constructieve gesprekken

GroenLinks-fractievoorzitter Maarten De Vuyst laat in een reactie weten uit te kijken 'naar constructieve gesprekken' met partijen in de tweede variant. 'Daarnaast blijven we investeren in de samenwerking met alle partijen', stelt hij.
De VVD noemt het 'teleurstellend' dat de verkenning van een coalitie met Hart voor Den Haag, Partij voor de Dieren, DENK, SP en ChristenUnie/SGP is gestaakt. 'Ondanks grote verschillen tussen partijen waren de gesprekken over onder andere de bestuurscultuur deze week veelbelovend', aldus fractievoorzitter Lotte van Basten Batenburg. 'De betrokken partijen gunden elkaar het nodige. Dan is het zuur en heel jammer dat het toch weer op de rechtszaak klapt.' De liberalen blijven wel bereid om te blijven praten. 'Dat waren we en dat blijven we. Oud zeer moet aan de kant, de stad moet vooruit. Daaraan dragen wij graag bij.'

Verschillen

Slob werd op 3 juli door de gemeenteraad gevraagd om als verkenner aan de slag te gaan nadat de VVD uit de coalitie stapte. Afgelopen maandag werd duidelijk dat diverse partijen om verschillende redenen niet met elkaar willen samenwerken. Zo wil Hart voor Den Haag niet met de PvdA. D66 wil niet met alleen Hart voor Den Haag en VVD, omdat de verschillen inhoudelijk te groot zijn.
Bovendien willen de democraten 'loyaal zijn' naar partijen als PvdA, GroenLinks en CDA waarmee ze afgelopen jaren in moeilijke tijden goed hebben samengewerkt. GroenLinks en PvdA op hun beurt willen elkaar niet loslaten en alleen samen in het college.

Twee varianten

Dat betekende in de praktijk dat er nu twee varianten mogelijk waren. Een compleet nieuwe coalitie: Hart voor Den Haag, VVD, Partij voor de Dieren, Denk, SP en ChristenUnie/SGP. En de tweede is het nog resterende deel van de huidige coalitie (D66, GroenLinks, CDA en PvdA) aangevuld met twee of meer partijen zoals Partij voor de Dieren, Denk, SP en de ChristenUnie/SGP.
Nu de eerste optie niet mogelijk blijkt vanwege 'onvoldoende vertrouwen', gaat Slob begin volgende week in gesprek met de negen partijen uit de tweede optie.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!