Pegida-voorman verscheurt koran bij Turkse ambassade

Edwin Wagensveld bij de Turkse ambassade aan de Prinsessegracht
Edwin Wagensveld bij de Turkse ambassade aan de Prinsessegracht © Regio15
DEN HAAG - Pegida-voorman Edwin Wagensveld heeft tijdens een demonstratie bij de Turkse ambassade in Den Haag een koran verscheurd. Een agent heeft de koran daarna opgeraapt. De Prinsessegracht waaraan de ambassade staat, was enige tijd afgesloten.
Wagensveld kwam even voor half zeven met een aantal medestanders aan bij de Turkse ambassade. Daar waren ook enkele tientallen tegendemonstranten naartoe gekomen die onder meer 'schaam je' riepen en probeerden bij de Pegida-voorman in de buurt te komen. Ook werd er met stenen gegooid.
De politie moest kort optreden om de rust te handhaven. Maar omstreeks half acht, nadat Wagensveld was vertrokken, werd de sfeer alweer rustiger. Tijdens de demonstratie zei Wagensveld richting de Turkse ambassade 'jullie horen hier niet thuis'. Ook zei hij: 'jullie Erdogan is een hoerenzoon'.

'Dreigende haatactie'

DENK en vier organisaties voor moslims en Nederlanders van Turkse herkomst hadden burgemeester Jan van Zanen gevraagd om 'dreigende haatactie' te verbieden. 'Dit is geen vrijheid van meningsuiting, maar openlijk haatzaaien', zei een woordvoerder donderdag. DENK en de organisaties spraken van een 'onacceptabele haatactie en provocatie' en hadden 'serieuze zorgen' over de 'openbare orde en veiligheid'.
De Haagse burgemeester Jan van Zanen liet daarop weten afstand te nemen van gedrag, dat niet bijdraagt aan 'een respectvolle en inclusieve stad', zoals het 'onnodig provoceren en het doelbewust kwetsen van mensen'. Tegelijk meldde hij dat vrije meningsuiting en demonstratie grondwettelijk vastgelegde rechten zijn in Nederland.

'Primitief en sneu'

Justitieminister Dilan Yesilgöz zei vrijdag dat ze 'persoonlijk het vernietigen of verbranden van een boek nogal primitief en sneu vindt', maar 'het mag in ons land, die vrijheid heb je'. De minister verklaarde wel er rekening mee te houden dat het vernietigen of verbranden van een koran kan leiden tot een verhoogde terreurdreiging, zoals in Zweden.
Wagensveld heeft eerder ook al een koran verscheurd, wat leidde tot protesten. De Koran is het heilige boek voor moslims. De voorman van de anti-islambeweging Pegida moet nog voor de rechter verschijnen voor groepsbelediging omdat hij bij het verscheuren destijds onder meer zei dat de Koran 'een fascistisch boek is'.

Terreur

Donderdag verhoogde de Zweedse veiligheidsdienst de dreiging voor terreur in het land naar het op één na hoogste niveau. Volgens Zweedse media is de dreiging toegenomen door de koranverbrandingen in het land en de woede die daarover is ontstaan in islamitische landen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!