ADO kansloos onderuit: Roda JC met 0-3 veel te sterk

Spandoek in het Bingoal Stadion, voorafgaand aan ADO - RODA JC
Spandoek in het Bingoal Stadion, voorafgaand aan ADO - RODA JC
DEN HAAG - Een pijnlijke avond voor ADO Den Haag bij de eerste thuiswedstrijd van het seizoen. Geen moment maakte het aanspraak op een doelpunt tegen Roda JC, wat resulteerde in een 0-3 overwinning voor de Limburgers. Al bij rust was deze eindstand bereikt.
'Mijn ploeg baalde ervan dat ze vorige week niet hebben gescoord', zei ADO-trainer Darije Kalezic over het 0-0 gelijkspel tegen De Graafschap. 'Er had meer ingezeten.' Des te merkwaardiger was het dat in de thuiswedstrijd tegen Roda JC het eerste Haagse schot op doel pas in de rust werd afgevuurd. Deze kwam niet van de voet van een ADO-speler, maar van een pupil. De term 'matig' is dan ook zacht uitgedrukt als het over de eerste Haagse 45 minuten tegen Roda ging. Sterker nog, het was zwaar onder de maat.
Eerder op de dag kregen Hugo Wentges en Tyrese Asante te horen dat ze zijn opgenomen in de voorselectie van Jong Oranje, maar al vroeg in de wedstrijd gingen ze gezamenlijk in de fout. De twee tastten mis bij een lange bal van de bezoekers, waarna rechtsback Henri Koudossou met een sliding op de lijn ternauwernood kon voorkomen dat de 0-1 al na drie minuten op het scorebord zou komen. Het eerste Limburgse gevaar was een feit.

Verdwaald in de Limburgse mijnen

Lang duurde het echter niet voor het alsnog raak was. Tot tweemaal toe rondde Roda JC-aanvaller Enrique Pena Zauner succesvol af. Nadat hij al vlak voor het doel langs had geschoten, bleef hij koel na een slim steekballetje door de Haagse defensie. En ook op een lange bal over de verdediging, waarbij de grensrechter vergat te vlaggen voor buitenspel, hadden de Hagenaren geen antwoord. En zo was na een halfuur al duidelijk hoe de avond voor de thuisploeg zou worden ervaren: als heel lang.
De ploeg van Kalezic, die in het seizoen 2015-2016 onder contract stond bij 'de Koempels', had wel de bal, maar creëerde nagenoeg niets. Joel Ideho, die de voorkeur kreeg boven Robyn Esajas, liet meerdere malen de bal van zijn voet springen en ook Henk Veerman was onzichtbaar, alsof hij verdwaald was tijdens een excursie in de Limburgse mijnen.

Kansloze afslachting

In principe is Roda JC hét voorbeeld voor ADO hoe het niet moet. Na de degradatie uit de eredivisie in 2018 deed het zelden mee in de top van de Keuken Kampioen Divisie en eindigde het afgelopen jaar zelfs op de vijftiende plaats, drie plaatsen onder ADO. Maar dit seizoen is Roda JC juist uitstekend begonnen. Na een 4-1 zege op Helmond Sport was er ook in Den Haag geen vuiltje aan de lucht. Nog voor rust knalde Walid Oud-Chikh met een kanonskogel de 0-3 tegen de touwen.
Waar voor rust alleen Matteo Waem en Dhoraso Klas een voorzichtige poging waagden om te scoren, allebei niet op doel, moest ADO na rust op zoek naar de aanval. Want een kansloze afslachting in de eerste thuiswedstrijd van het seizoen, dat zou pijnlijk zijn.

Speldenprikjes

ADO probeerde het met invallers Daniel Granli en Rafael Struick wel en kwam ook iets dichter bij het Limburgse doel, maar de echt grote kansen bleven uit. Sacha Komljenovic was vlak na rust gevaarlijk, alleen vloog zijn poging hoog over het doel. Andere inzetten van de Indische superster Struick en nieuwe spits Veerman gingen voorlangs.
En zo heeft ADO Den Haag de eerste harde klap van het seizoen 2023-2024 te verwerken gekregen. Volgende week vrijdag krijgt de ploeg van Kalezic een nieuwe mogelijkheid om de eerste driepunter van het seizoen te pakken. In Noord-Brabant wacht de volgende oud-club van de Bosnische hoofdtrainer: FC Den Bosch.

Scoreverloop ADO Den Haag - Roda JC: 0-3 (0-3)

11. 0-1 Enrique Pena Zauner
30. 0-2 Enrique Pena Zauner
35. 0-3 Walid Ould-Chikh
Opstelling ADO Den Haag: Wentges; Waem, Koudossou (85. Siereveld), Werker (46. Granli), Absalem; Komljenovic (85. Gustina), Asante, Klas; Ideho (46. Struick), Veerman, Sellouki
Opstelling Roda JC: Bucker; Didden, Koglin, Bijleveld (82. Krasniqi), Spieringhs, Pena Zauner (72. Daneels), Schmid (82. Banhura), Ould-Chikh (73. Ouaissa), Kongolo, Van der Heide (82. Vossebelt), Reith
Gele kaart: Komljenovic, Werker, Waem (ADO Den Haag) Pena Zauner (Roda JC)
Rode kaart: -
Scheidsrechter: Jeroen Manschot

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!