Popstad Den Haag krijgt nieuwe regels voor evenementen: 'Alleen geld bij een goed rapportcijfer'

DEN HAAG - Het Haagse evenementenbeleid gaat op de schop. Feesten in de stad moeten in de toekomst voldoen aan verschillende criteria om subsidie van de gemeente te ontvangen. Het doel is om de maatschappelijke rol van evenementen te vergroten, maar voor gratis festivals vormt het een drempel. 'Kleine evenementen moeten het echt hebben van subsidies.'
Alle evenementen in de stad kunnen binnenkort aan de slag met hetzelfde beleidsplan. Wethouder Saskia Bruines (D66, Cultuur en Economie) wil met het nieuwe beleid een basis vormen voor verschillende evenementen in de stad. Voorheen werden subsidies door verschillende afdelingen geregeld, maar dat gaat straks veranderen. Alle evenementen, van sportfeesten tot muziekfestivals, worden dan gelijk gewogen.
De gemeente wil evenementen in de stad ondersteunen, maar niet dragen. Subsidies voor grote- en kleine evenementen moeten tegenwoordig dienen als een aanvulling op de inkomsten, is het idee van Bruines. Hiermee wil de gemeente organisaties stimuleren om 'op een creatieve manier' te zoeken naar fondsen, zoals samenwerkingen met bedrijven en sponsoren. Onafhankelijk van de grootte of toegankelijkheid kunnen feesten rekenen op maximaal dertig procent van de begroting.
Economie bevorderen
Om deze subsidie te krijgen, moeten organisaties straks een flink bedrijfsplan aanleveren. Evenementen worden op grond van een aantal criteria getoetst om te kijken wat de maatschappelijke en economische rol in de stad is. Zo wil de gemeente dat er duurzaam te werk wordt gegaan en is de hoop dat er een betere spreiding komt van feesten, zowel door de stad als door het jaar. Vooral januari en februari zijn evenementarm en 'kunnen een impuls gebruiken'.
Daarnaast moeten organisaties aantonen dat zij de economie in de stad bevorderen. Dit effect is moeilijk te meten, maar organisaties moeten een raming geven van het verwachte aantal bezoekers en de duur van het bezoek. De gedachte daarachter is dat toeristen die op evenementen afkomen, blijven hangen voor een bezoek aan een restaurant of een nachtje in een hotel blijven slapen. Samenwerkingen met lokale bedrijven en de werkgelegenheid die festivals bieden, worden ook meegenomen als criterium.
Feesten moeten hiernaast bijdragen aan het imago van de stad. De gemeente wil afstappen van het thema 'Koninklijke Stad' en wil zich profileren als 'Den Haag Popstad'. Hiermee wil Bruines de popcultuur in de stad in de schijnwerpers zetten. Tegelijk staat in hetzelfde criterium beschreven dat de gemeente het imago van een dynamische stad met jong talent wil loslaten. De wethouder geeft aan dat zij jong en oud wil vertegenwoordigen en dat daarom het beeld van young professionals en startups wordt ontweken.
Sinterklaas
Toch zijn niet alle feesten gelijk aan elkaar. Beeldbepalende evenementen worden minder zwaar gewogen in het verkrijgen van subsidies. Festivals zoals het Bevrijdingsfestival en feesten zoals Vlaggetjesdag zijn kenmerkend voor de stad en hebben zich goed gevestigd, waardoor zij automatisch subsidie ontvangen.
'Deze evenementen horen echt bij Den Haag', zegt Bruines tijdens een commissievergadering over de nieuwe nota. 'Ze dragen een traditie en historie met zich mee. Dat betekent dat ze wel worden getoetst op de criteria, maar dat ze anders worden beoordeeld.'
Naast deze evenementen kunnen ook nationale vieringen rekenen op een vaste bijdrage van de gemeente. De vreugdevuren en vuurwerkshows tijdens oud en nieuw en de intocht van Sinterklaas zijn jaarlijks terugkomende feesten. Die krijgen doorlopende contracten.
Kleine festivals
Zowel grote- als kleine evenementen krijgen een bijdrage van maximaal 30 procent van hun begroting, ongeacht of het een betaald of gratis evenement is. Organisatoren van kleine gratis festivals zien dit met lede ogen aan. 'Deze evenementen moeten het juist hebben van subsidies', zegt Marco Bijsterbosch, programmeur voor de Grote Markt, bij Bob staat op. 'Als je dat moeilijk maakt, vallen die om. Juist die evenementen zijn belangrijk voor de stad vanwege de kleinschaligheid en aantrekkelijkheid van wijken.'
Politieke partijen delen de angst van Bijsterbosch. Simon Fritschij, fractievertegenwoordiger van ChristenUnie/SGP, hoopt dat in het nieuwe beleid wel aandacht blijft voor deze kleine en vaak hyperlokale evenementen. GroenLinks, SP en Haagse Stadspartij zijn het hiermee ook in grote lijnen eens en spreken de hoop uit dat dit beleid zich niet teveel op toeristen richt, maar ook de evenementen voor Hagenezen en Hagenaars steunt. GroenLinks-raadslid Hera Butt ziet graag dat zowel de fysieke als financiële toegankelijkheid van festivals wordt opgenomen in de beoordelingscriteria.
Huiswerk
Het evenementenbeleid komt 7 september ter sprake in de gemeenteraad, maar de wethouder kan nog rekenen een paar voorstellen van partijen om de plannen aan te passen. Zo zijn ze in gesprek over het toevoegen van 'toegankelijkheid en inclusie' als criterium. Ook heeft wethouder Bruines huiswerk mee gekregen: verschillende fracties willen graag duidelijk hebben in welke mate de criteria gewogen worden.
Met haast gaat dit plan nu naar de raad, want eigenlijk staat de deadline voor het aanvragen van de subsidie op 31 augustus. Omdat het beleid pas begin september wordt behandeld in de gemeenteraad, wordt die grens verzet. Als het beleid door de raad wordt aangenomen, hebben organisaties nu tot 15 oktober om hun aanvragen in te dienen.