Bar drie maanden langer gesloten na schietpartij, bewoners sturen brandbrief naar burgemeester

© Regio15
DEN HAAG - De Brazuka Bar in de Herenstraat moet drie maanden langer gesloten blijven van burgemeester Jan van Zanen. De bar werd twee weken geleden al gesloten, nadat bij een schietpartij in de bar een 36-jarige Hagenaar gewond raakte. De schrik zit er nog altijd goed in bij de buurt, die daarom in een brief heeft gevraagd om meer maatregelen te nemen om de overlast terug te dringen.
Het gaat fout als de Brazuka Bar is afgehuurd voor een verjaardagsfeest. 'Op een gegeven moment ontstond er ruzie. Daarbij is gegooid met flesjes en ook barkrukken', vertelt de eigenaar na de schietpartij van twee weken geleden. 'Ik weet niet precies hoe het slachtoffer gewond is geraakt, de politie doet onderzoek. Meer weet ik ook niet.' De politie heeft inmiddels een 34-jarige Hagenaar in Rotterdam aangehouden voor betrokkenheid bij de schietpartij in de Brazuka Bar.
Tot zover is er ook nog niks bekend over de aanleiding van de schietpartij. Wel besluit burgemeester Van Zanen direct na het incident dat Brazuka Bar twee weken dicht blijft, om de 'gemoederen te bedaren'. Nu besluit de burgemeester dat een langere sluiting van de zaak nodig is.
Het is niet de eerste keer dat er wordt geschoten in de Herenstraat bij een horecagelegenheid. In 2015 wordt bij de toenmalige bar La Suegra de 31-jarige Jursley Cijntje doodgeschoten. Omwonenden laten daarna weten last te hebben van de horecazaken die te pas en te onpas langer open blijven dan de bedoeling is.
Een dag na de schietpartij stuurt de bewonersvereniging Bewoners rond het Plein een brandbrief naar de burgemeester, waarin zij hun ongenoegen uiten over de overlast in de straat. 'De schietpartij bij de Brazuka Bar is het zoveelste voorbeeld van uitgaansgeweld in een volstrekt verrotte straat met te veel louche horecagelegenheden die de hele nacht open zijn', aldus de briefschrijvers.
Bewoners zouden zich als gevolg van de recente schietpartij niet meer veilig voelen op straat en voelen zich niet serieus genomen wanneer ze klagen over overlast. Zo zou tijdens de uitgaansavonden tot in de late uren geschreeuwd worden op straat en is er veel overlast van de muziek in de horecagelegenheden. Buren zouden zelfs zijn verhuisd vanwege de overlast.

'Worden weggezet als klager of zeurpiet'

Daarnaast zou ook de handhaving niet op orde zijn volgens de bewoners. 'De BOA's werken tot hooguit 23.00 uur, dan moet het nachtleven nog op gang komen. Ook de politie is in de regio Haaglanden onderbezet waardoor te weinig agenten op straat zijn om te handhaven. Bij de exploitanten is zo een gevoel ontstaan dat alles kan en mag', gaat de bewonersvereniging verder.
'En als je als bewoner een keer een klacht indient, of de politie belt, dan word je niet tot nauwelijks serieus genomen en al snel weggezet als zeurpiet of klager.' Wat betreft de omwonenden is de maat daarom ook vol. 'We zijn het zat', vertellen de bewoners daarom in de brief. Er zijn volgens hen veel overlastmeldingen gedaan en het aantal nachtontheffingen in de straat staat volgens hen niet in verhouding met de aard van de straat. Van de 91 panden in de straat zijn er 69 woonadressen.

'Alle nachtontheffingen intrekken'

Daarom willen zij dat de gemeente alle nachtontheffingen van de horecagelegenheden in de straat intrekt. Burgemeester Van Zanen laat op zijn beurt in een reactie weten dat dit niet mogelijk is. De gemeente kan en mag volgens hem namelijk niet over gaan tot het definitief sluiten van de Brazuka Bar en de andere horecagelegenheden.
'In geval van overlast is het uitgangspunt dat eerst waarschuwingen worden gegeven en pas later wordt overgegaan tot tijdelijke sluiting', merkt de burgemeester daarover op. Wel houdt de burgemeester de Brazuka Bar drie maanden extra gesloten, naar aanleiding van de schietpartij daar. Wanneer de bar later open gaat en opnieuw overlast veroorzaakt, kan volgens de burgemeester pas worden overgegaan tot volledige sluiting.

Meldingen van overlast bekend

De meldingen van overlast zijn overigens wel bekend bij de gemeente, laat de burgemeester in een brief aan de bewoners weten. 'Daarom houden toezichthouders, waaronder de politie en de handhavers, ook structureel verscherpt toezicht in de Herenstraat. Ook horecastewards nemen elke uitgaansnacht de Herenstraat mee in hun rondes.'
Maar, de gerapporteerde overlast biedt volgens de burgemeester geen juridische mogelijkheid om de horeca in de straat te sluiten en de vergunningen in te trekken. 'Om die reden zal ik kijken wat er nodig is om de veiligheid en het woongenot te verbeteren', laat de burgemeester weten, die daarnaast de uitnodiging accepteert om in gesprek te gaan met de bewonersvereniging.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!