College wil geen deelsteps in Den Haag: 'Vergunning uitsluitend voor fiets, bakfiets en scooter'

Step
Step © Pixabay
DEN HAAG - Het college ziet mogelijkheden om het gebruik van e-steps in de stad aan banden te leggen, ook als de elektrische step landelijk wordt toegestaan. In antwoord op vragen van ChristenUnie/SGP stelt het college dat beperkingen mogelijk zijn. De ambitie is helder, het wil deelsteps in ieder geval gaan weren. Privégebruik kan wel, al zijn daar ook regels voor.
ChristenUnie/SGP stelde haar vragen omdat de partij een wildgroei aan e-steps in de openbare ruimte wil voorkomen. De vragen volgden nadat bekend was dat er wordt gewerkt naar landelijke regels om elektrische steps in 2025 toe te gaan staan. 'We vrezen na de deelscooter ook de deelstep te krijgen en dat het centrum overspoeld wordt door de stepjes. En de openbare ruimte is voor iedereen', zei fractievertegenwoordiger Elisa van Vliet eerder.
Het college laat weten dat er een lokaal beleid voor de e-step moet komen voordat het gelegaliseerd is. Het inzetten van een deel-e-steps zal lastig zijn: 'Het aanbieden van deelsteps is op dit moment niet mogelijk omdat deeltweewieleraanbieders uitsluitend een vergunning voor het aanbieden van fietsen, bakfietsen of scooters kunnen krijgen.' Het is de ambitie om de deelsteps te weren uit de stad. Daarnaast wil het privégebruik van de tweewielers gaan monitoren.

'Passende maatregelen'

In winkelgebieden is de e-step straks niet welkom, de nieuwe vervoersmiddelen zullen onder dezelfde regels vallen als 'het gebruik en parkeren van fietsen en e-bikes'. Wanneer dat toch problemen oplevert zullen er 'passende maatregelen' volgen.
'De antwoorden stemmen mij eigenlijk best tevreden', laat Van Vliet weten op X, het voormalige Twitter.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!