Food Tour in Schilderswijk laat minister proeven van verschillende wereldkeukens: 'Kom zeker terug'

DEN HAAG - Vaker je boodschappen doen in de Schilderswijk en gebruik maken van de vele restaurants die de wijk rijk is. Dat is het doel van de food tours die stichting BBIS organiseert in de Schilderswijk. In een paar uur tijd ga je met bewoners uit de wijk langs verschillende wereldkeukens, waarbij er van alles mag worden geproefd.
Toen de demissionair minister voor Klimaat en Energie hoorde van de food tour, raakte hij gelijk enthousiast. Daarom liep Rob Jetten (D66) gisteren mee om te ervaren wat er allemaal te proeven en beleven valt in de Schilderswijk. Zodra hij bij de eerste kruidenierszaak binnenwandelt, kan hij zijn geluk niet op. 'Wat ruikt het hier lekker', klinkt het uit de mond van de nieuwe lijsttrekker van D66.

En inderdaad: wie de Deli Argana aan de Stationsweg binnenstapt, wordt direct verwelkomd door een geur van olie en kruiden. Bij het kruidenierszaakje van El Yazid kun je terecht voor arganolie en amlou, de Marokkaanse variant van pindakaas. 'Vooral argan verkoop ik veel', vertelt de kruidenier. 'Het is nu heel populair, vooral voor cosmetisch gebruik onder vrouwen.'
Je kunt hier echt wel iets anders eten dan alleen kebab | Rabia Yildiz, begeleider food tour
De tweede stop tijdens de food tour is bij de Gouden Bakker aan de Hoefkade. 'Je moet hier soms in de rij staan om je brood of koekjes te kopen', vertelt Rabia Yildiz. Als bewoner van de Schilderswijk weet zij als geen ander waar je het lekkerste kunt eten. 'Ik vind het super leuk om de food tours te begeleiden, zodat ik kan vertellen over mijn eigen cultuur en de wijk waar ik in woon.'

Dat de Schilderswijk nog steeds een hardnekkige slechte reputatie heeft, merkt Rabia nog iedere keer zodra ze een groep begeleidt. 'Mensen komen met bepaalde ideeën hier naar toe. Ze denken dat dit een slechte wijk is, maar zodra ik ze kennis laat maken met wijkbewoners, zie ik letterlijk hun mond openvallen. De restaurants zijn ook veel diverser dan de meeste mensen denken. Je kunt hier echt wel iets anders eten dan alleen kebab.'
Rotzooi in Schilderswijk is een uitdaging
Toch heeft de Schilderswijk ook een probleem als het gaat om afval. 'Er is veel troep op straat', vertelt Rabia aan Jetten. 'Dat is echt een probleem. Veel mensen voelen zich hier verbonden met de wijk, maar een klein deel ook totaal niet. Dat zijn vooral seizoenswerkers, die hier maar een tijdje wonen. Als je geen binding met de wijk hebt, is het minder erg om in de rotzooi te leven.'

Na een tussenstop met baklava, Marokkaanse koekjes en muntthee is het tijd om verder te lopen. Op nog geen 200 meter van de bakker zit een wel heel bijzondere plek verscholen: namelijk een thuisrestaurant. Iedere vrijdag en zaterdag koken de Indiase Taqdees en Moin Sayed voor zes gasten in hun appartement in de Schilderswijk. 'Toen we uit Mumbai naar Den Haag verhuisden vonden we het te rustig', vertelt Taqdees, terwijl ze een hapje serveert uit de piepkleine keuken.
Mumbai burger in thuisrestaurant
Het rumoer in de Schilderswijk was een reden voor het koppel om hier te komen wonen. 'Als het te rustig is, kunnen we namelijk moeilijk in slaap komen', verkondigt het stel lachend. Op het menu staat een typisch gerecht uit de grootste stad van India: de Mumbai burger. 'Deze snack is in 1960 bedacht, omdat ze iets wilden ontwikkelen wat makkelijk mee te nemen was. Het is nu super populair in het Business District van de stad. En zelfs Bollywood-sterren kopen het.'

Na een kruidige chai latte is het tijd om weer door te gaan. Terwijl Jetten en de groep door de Schilderswijk lopen op weg naar de Haagse markt komen ze een groep mannen tegen die met krukjes op het Tenierplantsoen zijn neergestreken. De kersverse lijsttrekker wordt al snel herkend en uitgenodigd om zich bij het groepje te voegen. 'Dit is nou typisch de Schilderswijk', klinkt het vanuit de hoek van de organisatoren. 'Je komt hier altijd mensen tegen.'
Döner en Turkse pide
De laatste stop tijdens de Food Tour is bij Taste of Istanbul, een Turks restaurant aan het Hobbemaplein. 'Wij richten ons vooral op Turkse klanten', vertelt Murat Erdogan. 'Vooral de döner en Turkse pide zijn hier geliefd.' Ook de groep krijgt een hapje voorgeschoteld van het dunne Turks brood gevuld met kruidig gehakt en kaas. 'Wat heerlijk', klinkt het vanuit Jetten. 'Hier kom ik zeker nog eens terug.'