Onderzoek Belastingdienst naar As-Soennah-moskee door rechter ongeldig verklaard

As Soenah Moskee | Foto Arnoud van Doorn
As Soenah Moskee | Foto Arnoud van Doorn
DEN HAAG - De Belastingdienst heeft specifiek islamitische organisaties onderzocht op gesjoemel met giften. Volgens de rechtbank 'kan niet worden uitgesloten' dat de Belastingdienst heeft gediscrimineerd. Een onderzoek naar de As-Soennah-moskee is daarom ongeldig verklaard. Dat blijkt uit een vonnis van de rechtbank Den Haag dat woensdag wordt gepubliceerd, zo meldt NRC.
De zaak was aangespannen door de As-Soennah-moskee. Door een onderzoek van de fiscus verloor de stichting in 2018 haar zogeheten ANBI-status, die recht geeft op belastingaftrek van giften. As-Soennah meende vanwege haar islamitische achtergrond te zijn geselecteerd voor een onderzoek. Volgens de rechter heeft de moskee dit kunnen onderbouwen.
Uit overlegde stukken blijkt volgens de rechter dat de Belastingdienst 'verhoogde belangstelling' had voor 'giften aan moskeeën', en dat moskeeën 'op zichzelf reeds als frauderisico worden gezien'.

'Waarom doe je dat dan niet?'

Ondanks haar winst is men bij de moskee niet tevreden. Dat komt omdat de Belastingdienst geen openheid heeft gegeven over de reden van het onderzoek, meldt de krant. 'Ook de rechter is het niet gelukt om eerlijke antwoorden te krijgen op onze vragen', reageert het bestuur.
'Waarom doe je dat dan niet?' vraagt advocaat van de moskee, Touria Khidous, zich af in Lunchroom Lash. Ze wil nog altijd weten waarom de moskee is geselecteerd voor een onderzoek. 'De kern is dat ze contante giften wilden onderzoeken. Dat kan toch ook plaatsvinden ook bij kerken? Waar is de onderbouwing om dat te onderzoeken bij een moskee en niet bij een kerk? Ik heb dat niet gezien.'
'Het gaat wel om een overheidsinstelling. En waarom geeft de Belastingdienst geen gehoor aan de vragen van de rechtbank? De rechter is de rechtsprekende macht die de uitvoerende macht controleert. Maar kennelijk is dat in deze zaak niet gebeurt, staat de Belastingdienst dan boven de rechter?'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!