Wethouder zegt sorry tegen ondernemers Zeeheldenkwartier voor financiële schade door werkzaamheden

Werkzaamheden Piet Heinplein (zomer 2022)
Werkzaamheden Piet Heinplein (zomer 2022) © Den Haag FM
DEN HAAG - Wethouder Saskia Bruines (D66) heeft excuses aangeboden aan de ondernemers in het Zeeheldenkwartier die financiële schade hebben opgelopen door het werk aan tramlijn 16 en de herinrichting van het Piet Heinplein. De winkels en restaurants zijn wekenlang onbereikbaar geweest, waardoor de ondernemers inkomsten misliepen. Hier is een compensatieregeling voor, maar de aanvragen zitten al maandenlang in de pijplijn op het stadhuis. Ondertussen dreigen ondernemers over de kop te gaan. 'We voelen ons enorm in de maling genomen', zei een van hen.
Ondernemers in het Zeeheldenkwartier zijn de wanhoop nabij. Woensdagmiddag zijn vier van hen naar het stadhuis gekomen om hun verhaal tijdens een debat aan de gemeenteraad te doen. Sommigen hebben moeite om hun tranen te bedwingen. 'Misschien moet ik de keuze maken om te stoppen en onze bar te verkopen', zei Jim den Harder van restaurant Old Fashion tegen Omroep West.
Alle ondernemers hebben vrijwel hetzelfde verhaal. Ze zijn gedupeerd door wegopbrekingen in hun buurt, die soms uitlopen en maandenlang duren. 'Sommige gasten hebben geen zin meer om nog langer om te rijden', vertelde Marije Sackman-Timmer van cafe bijClarence aan de Piet Heinstraat. 'Komen onze gasten straks nog terug? Ik moet de prijs betalen voor de slechte planning van de gemeente.' De kosten voor Kia van der Laan van Bagels & Beans zijn inmiddels flink opgelopen. 'We draaien op voor een verlies van tot nu toe 50.000 euro.'

Nadeelcompensatie

De regeling die de gemeente heeft om schade te compenseren zou de ondernemers tegemoet moeten komen, maar deze nadeelcompensatieregeling komt niet van de grond. Er zijn sinds eind 2022 38 aanvragen ingediend bij de gemeente en hiervan is er nog maar eentje afgerond en toegekend. Met de andere aanvragen is de gemeente nog bezig.
'De weg van de nadeelcompensatie was niet te bewandelen', zei Patrick van Aller van Gastropub. 'De gemeente doet er werkelijk alles aan om niet uit te keren.' Ook Van der Laan van Bagels & Beans heeft die indruk. 'Wij voelen ons enorm in de maling genomen. Het maatwerk van de gemeente is precies nul.'

Ondersteunen

De gemeenteraad voelde de bui al hangen en nam tien maanden geleden een motie van Hart voor Den Haag en de VVD aan waarin het college werd aangespoord om de ondernemers zo goed mogelijk te ondersteunen bij het aanvragen van nadeelcompensatie en maatwerk te bieden.
'Van die motie is niets terecht gekomen', constateerde Ralf Sluijs van Hart voor Den Haag woensdagmiddag. 'De aap wordt steeds weer teruggezet op de schouders van de ondernemers, alleen om maar niet te hoeven uitkeren.' Ook de rest van de raad viel over wethouder Bruines heen.

Voorkomen

VVD-raadslid Alexander Roep: 'Er werken 9000 mensen op het stadhuis en 40 aanvragen krijgt de gemeente niet voor elkaar? Het lijkt wel alsof gemeente niet wil uitkeren.' SP’er Rick Hoefsloot noemde het 'bizar' dat alles zo lang duurt. Volgens Simon Fritschij van de ChristenUnie/SGP verdienen ondernemers in de eerste plaats vertrouwen. 'Het lijk wel of de gemeente koste wat kost wil voorkomen dat ondernemers ook maar een cent teveel krijgen.' Ook D66 is kritisch: 'We lijken meer geld uit te geven aan het voorkomen dat nadeelcompensatie wordt uitgekeerd dan de nadeelcompensatie zelf', zei D66-raadslid Andrew van Esch.
Wethouder Bruines erkende zelf ook geraakt te zijn door de verhalen van de ondernemers. Bruines: 'Ondanks dat we wel degelijk een aantal stappen hebben gezet, zijn we er nog niet. Baal ik daarvan? Ja. We hebben intern de nodige gesprekken gehad en nadere afspraken gemaakt. Maar ik beloof dat ik alles op alles zet om de aanpak te verbeteren. Ook wil ik mijn excuses aanbieden, als de verwachtingen nog niet waargemaakt zijn.'

Excuses

Volgens Bruines zijn er al wel verbeteringen doorgevoerd. Zo kunnen ondernemers ook voorschotten aanvragen, is de website aangepast en gebruiksvriendelijker gemaakt en zijn de brieven begrijpelijker geworden. Ook is er een fulltime kracht aangenomen die helpt bij het invullen van formulieren.
'Maar we zijn er nog niet', zei Bruines. 'We zijn de goede richting ingeslagen, maar de uitwerking van de regeling is nog niet voldoende.' Bruines beloofde de gemeenteraad om binnen een paar weken te laten weten welke verbeteringen er zijn doorgevoerd.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!