Eerst bomen kappen, dan pas bouwvergunning: onbegrip over uitbreiding Madurodam

© Madurodam
DEN HAAG - Bewoners en politiek partijen zijn verbaasd over een nieuw hoofdstuk in de al lang spelende discussie over de uitbreiding van Madurodam. Recent werd duidelijk dat meer dan tweehonderd bomen worden gekapt vanwege de groei van de attractie. Dit terwijl de plannen voor de bouw nog niet eens zijn ingediend. De critici zijn bang dat straks het groen is verdwenen, terwijl de uitbreiding nog op zich laat wachten.
Bovendien, zo werd ook duidelijk, komen er niet evenveel bomen terug als er worden gekapt. Van de 227 bomen die moeten wijken voor de uitbouw van Madurodam, worden er maar 130 teruggeplant. Het gebied tussen het Hubertusviaduct en de Koninginnegracht, een schuin talud tussen de twee wegen, is daarvoor door de gemeente ter beschikking gesteld.
Volgens wethouder Arjen Kapteijns (GroenLinks, buitenruimte) komt er wel meer groen terug dan de 130 bomen. Want daarnaast worden ook 155 stuks 'plantgoed' geplaatst, vertelde hij tijdens een commissiedebat over de kwestie. Dit zijn kleinere planten en bloemen om het gebied mee te vullen. Voor omwonenden is dit echter een druppel op de gloeiende plaat en valt de goedmaker slecht.

'Geïsoleerd lapje'

'Het is een schaamlapje langs een drukke autoweg', aldus Connie de la Mar, omwonende van Madurodam. 'Dit is geen volwaardige vervanging. Het is geen bos en het wordt geen bos.' Zij vindt het compensatiegebied smal en ontoereikend. Ook gebied waar de bomen worden geplant, zorgt voor teleurstelling. Omdat het een helling is, is dit niet toegankelijk.
'De twee gebieden zijn niet te vergelijken', vindt de voorzitter van de Bomenstichting Den Haag, Clara Visser. 'Het huidige gebied sluit aan bij een groot en rustig stuk bos, het compensatiestuk is een los lapje, geïsoleerd tussen twee drukke verkeersaders.'
Visser benadrukt dat de compensatie niet ook niet betekent dat de biodiversiteit in het gebied wordt gecompenseerd. De luchtkwaliteit, lichtvervuiling en drukte is in het nieuwe gebied slechter dan aan het Scheveningse Bos.

'Niet jarenlang braak liggen'

De politiek is eveneens verbaasd over de compensatieplannen. 'Wat nu al groen is, krijgt wat extra boompjes', aldus fractievoorzitter Robert Barker van Partij voor de Dieren. Zijn partij is al langer bezig met de Scheveningse Bosjes en de kap voor Madurodam. Hoewel de kapvergunning al is verleend, is er nog geen bouwvergunning aangevraagd. Barker: 'Het zou raar zijn als het terrein na de boskap lang braak blijft liggen.'
Wethouder Kapteijns stelt echter dat Madurodam de vergunningen moet aanvragen en dat ervoor gekozen is om eerst een kapvergunning aan te vragen. 'Eerst wordt het terrein gereed gemaakt, daarna volgt de aanvraag', aldus Kapteijns. Ook de stikstofvergunning wordt pas na de kap aangevraagd. Ook dat kan tot verdere vertraging leiden. Toch is de wethouder positief gestemd: 'Mijn inschatting is dat het niet de bedoeling is om het terrein braak te laten liggen.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!