Boek over 50 jaar Radar Love: 'Uniek dat er één boek is over één liedje'

© ANP
DEN HAAG - I've been drivin' all night, my hands wet on the wheel. There's a voice in my head that drives my heel. Deze legendarische tekst van het nummer Radar Love bestaat deze maand 50 jaar. Reden voor vier Hagenaars om een boek te schrijven over de klassieke van Golden Earring. 'Het is vrij uniek dat het één boek is over één liedje', vertelt Jan Sander, een van de schrijvers.
Maar liefst 1000 afbeeldingen staan er in het boek over de 'ultieme driving song'. De magie van het nummer zit hem bijvoorbeeld in de beat en de baslijn, zegt Cees van Rutten, de vormgever van het boek, in Bob Staat Op. 'Daar zit een bepaalde drive in die constant doorgaat, waardoor je het idee hebt dat je steeds sneller gaat, maar het blijft één tempo.'
Jan vult aan: 'Ik denk aan een rit op een Amerikaanse highway van iemand die naar zijn geliefde gaat. Het is een soort driving song geworden. Daarom heet ons boek ook zo'.
© Den Haag FM

Radar Love-zeep en -bier

Het idee ontstond twee jaar geleden toen Cees werd gebeld door een Patrick Orriëns, een groot verzamelaar van Radar Love-spullen. 'Hij wilde een boek uitbrengen, of ik de vormgeving wilde doen. Jan zou de tekst schrijven, Patrick zou vertellen over zijn verzameling en hoogleraar en fan Maarten Steenmeijer sloot ook aan.'
Het boek is een dikke pil geworden. Maar kan je echt zoveel schrijven over één liedje? 'Het gaat eerst vijf pagina's over het ontstaan van het liedje, daarna 200 pagina's over wat er allemaal is gebeurd met het nummer', vertelt Jan. Dat dat is nogal veel: het nummer zit in films en tv-series maar er is ook ook Radar Love-zeep, -bier en -postzegels.

Songtekst

Voor in het boek staat de handgeschreven tekst van het nummer, in het handschrift van zanger Barry Hay. 'Het origineel is ooit gestolen in Boston, maar Barry heeft het voor Patrick nog een keer opgeschreven. Dat staat nu in het boek', vertelt Jan.
Het boek wordt vrijdagavond gepresenteerd in Paagman op de Frederik Hendriklaan, maar dat is al uitverkocht.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!