Aanhoudingen, boetes en vondst van duizenden euro's bij controle Stationsbuurt en Rivierenbuurt

Een verkeerscontrole op het Trekvlietplein
Een verkeerscontrole op het Trekvlietplein © Gemeente Den Haag
DEN HAAG - Bij een grote controle in de Stationsbuurt en de Rivierenbuurt zijn eind vorige week vier personen aangehouden, is er beslag gelegd op tien auto's en werden 15 bewoners ontdekt die niet op het adres waren ingeschreven waar ze zich bevonden. Daarnaast werd er ruim 28.000 euro aan contant geld aangetroffen, evenals illegale erectiecrème en een nepvuurwapen. Woningen, horecazaken, stations, voertuigen en reizigers in het openbaar vervoer werden gecontroleerd.
De douane, politie, brandweer en andere teams kwamen donderdag tijdens de handhavingsactie in de Stationsbuurt en de Rivierenbuurt samen in actie. De buurten zijn drukke wijken tussen het Centraal Station en Hollands Spoor waar veel overlast is van verkeer, overmatig alcohol- en drugsgebruik, bedelaars en bezoekers van de prostitutiestraten.
Bij het controleren van vervoersmiddelen werd een persoon aangehouden. Het vermoeden bestaat dat hij aan witwasses deed. In een plastic tas onder zijn stoel werd 28.200 euro gevonden. In een andere auto werd een mes gevonden. Tevens werden 28 scooterrijders bekeurd, 11 scooters moeten opnieuw gekeurd worden en mogen de weg niet op. Een persoon werd aangehouden omdat hij valse persoonsgegevens verstrekte.

Boete voor drinken op straat of blowen

De Belastingdienst kon 59.000 euro innen en constateerde een openstaande schuld van ruim een half miljoen. 'Op 15 voertuigen is beslag gelegd, waarvan er 6 zijn afgevoerd', meldt de gemeente. Ook de gemeentelijke belastingdienst controleerde ruim 2.500 voertuigen, op 10 daarvan werd beslag gelegd. Daarnaast zijner zes wielklemmen geplaatst en werden drie wagens weggesleept.
Er werden ook boetes uitgedeeld voor fout parkeren (35) en 66 personen hadden geen parkeergeld betaald. Daarnaast werd een parkeerkaart voor gehandicapten in beslag genomen omdat deze in 2016 al was verlopen. Acht personen werden beboet voor het drinken van alcohol of blowen, iets wat in dat gebied niet is toegestaan.

Illegale erectiecrème

Bij het controleren van horecazaken werden meerdere misstanden waargenomen: 'Zoals vergunningen die niet op orde waren, er geen leidinggevende aanwezig was of omdat de hygiëne onvoldoende was'. Bij een zaak werd door de douane illegale erectiecrème in beslag genomen.
De Haagse Pandbrigade trof meerdere misstanden aan. Er ontbraken huisvestingvergunningen, werd illegaal gebouwd en er was sprake van energiefraude. Bij vier panden met vergunde kamerverhuur bleken zaken niet op orde. 'Inspecteurs ontdekten 15 bewoners die niet op het adres waren ingeschreven waar ze verbleven.' In een woning werd een gaslek gevonden, het gas werd afgesloten en er geldt een stookverbod.
Bij de controle van het Haags Economisch Interventie Team in de prostitutiestraten werd een eigenaar van een woning aangeschreven omdat er vier personen illegaal aan het werk waren.
Het nepwapen dat is gevonden
Het nepwapen dat is gevonden © Gemeente Den Haag

Controleur mishandeld

Door HTM werd in verschillende trams een controle uitgevoerd. 142 mensen konden geen vervoerbewijs laten zien. Een persoon werd gefouilleerd omdat deze geen identitietsbewijs bij zich had. Door de politie werd hij aangehouden omdat hij een vuurwapen bij zich had. Dat bleek later een nepwapen te zijn.
De NS schreef meerdere boetes uit, onder meer voor roken op het perron en omdat het station werd binnengegaan zonder in te checken. Een persoon werd aangehouden omdat deze een controleur in de trein had mishandeld.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!