CBS: minder mensen gedood in afgelopen jaar in Den Haag, landelijk juist toename

© Regio15
DEN HAAG - In Den Haag zijn vorig jaar minder mensen door moord of doodslag om het leven gekomen dan in 2021. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Gezien over het hele land steeg het aantal slachtoffers juist, er kwamen 16 personen meer om het leven door moord of doodslag dan een jaar eerder.
In Den Haag daalde het aantal slachtoffers gedaald van 11 in 2021 naar 3 in 2022, meldt het CBS. In Rotterdam vielen in 2022 de meeste slachtoffers: 16. Amsterdam staat met 10 slachtoffers op een tweede plek. Over het hele land gezien is het aantal mensen dat vorig jaar om het leven werd gebracht, groter dan in 2021. In 2022 ging het om 142 mensen, zestien meer dan in het jaar ervoor.
Slachtoffers van moord of doodslag, drie grootste gemeenten
Slachtoffers van moord of doodslag, drie grootste gemeenten © CBS
Het aantal vrouwelijke slachtoffers van moord of doodslag steeg van 38 naar 48. Dit is in jaren niet zo hoog geweest: in 2013 werden 58 vrouwen omgebracht, daarna schommelde het tussen de 31 en 46. Bij zes op de tien vrouwen die in de afgelopen vijf jaar werden vermoord, was de vermoedelijke dader een partner of een ex. Bij vrouwen tussen de twintig en zestig jaar oud was dat zelfs bij driekwart van de moorden het geval.
Het aantal mannelijke slachtoffers steeg vorig jaar van 88 naar 94. Mannen worden aanzienlijk minder vaak door hun (ex-)partner gedood, vorig jaar gaat het bijvoorbeeld om twee van de in totaal in 94 slachtoffers. Als wordt gekeken naar de afgelopen vijf jaar, is ruim een op de zeven gevallen een afrekening in het criminele circuit. Mannen worden in driekwart van de gevallen omgebracht met een vuurwapen of een steekwapen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!