Den Haag komt met messenverbod voor hele stad

Messen
Messen © Pixabay
DEN HAAG - Het wordt in de hele stad verboden om een mes bij je te hebben. Het college wil het messenverbod opnemen in de Algemene plaatselijke verordening (APV). De gemeenteraad riep eerder al op tot zo'n verbod om zo 'de geweldsgolf' met steek- en vuurwapens in Den Haag terug te kunnen dringen.
Hart voor Den Haag, VVD, PVV en ChristenUnie/SGP in de gemeenteraad deden de oproep tot een verbod omdat ze zich zorgen over de vele incidenten van de afgelopen maanden. Zo werd in Laak een Hagenaar (41) op straat om het leven gebracht en was er een steekpartij in de supermarkt aan de Turfmarkt. Een motie van de partijen die vroeg om een verbod werd in de raad aangenomen.
Het college laat nu weten dat het verboden wordt om messen 'op de weg of in voor publiek toegankelijke gebouwen zonder duidelijk en legitiem doel' bij je te hebben. Het verbod geldt niet wanneer messen 'zodanig zijn ingepakt dat zij niet voor onmiddellijk gebruik geschikt zijn'. Ook blijft het mogelijk om een mes te gebruiken bij het eten van een lunch op het terras.

'Messengebruik loopt in Den Haag de spuigaten uit'

In andere situaties zijn zogenoemde 'gebruiksmessen' als keukenmessen, zakmessen of stanleymessen ook niet toegestaan op straat en in de openbare ruimte. Nadat de aanpassing van de APV in het Gemeenteblad heeft gestaan treedt de nieuwe maatregel in werking.
Hart voor Den Haag-raadslid Rachid Guernaoui is 'heel blij' met de voorgenomen aanpassing van de APV. 'Het messengebruik loopt in Den Haag de spuigaten uit. Door dit verbod kunnen we het aantal messen op straat tegengaan en vooral jongeren aanpakken. Die komen kennelijk zover om een mes bij zich te dragen. Met dit verbod kan de politie beter handhaven.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!