Niks te doen in Bohemen: tieners zamelen handtekeningen in voor skatepark

De kinderen in de buurt die actie voeren
De kinderen in de buurt die actie voeren © Eigen foto
DEN HAAG - Verveling ligt op de loer voor kinderen in de wijk Bohemen en Meer en Bos, in Loosduinen. Er is buiten geen speelgelegenheid voor de tieners en dat willen ze wel heel graag. 'Oudere kinderen hebben er niks', vertelt de 13-jarige Lotte. Samen met leeftijdsgenoten uit de buurt is ze handtekeningen aan het verzamelen, want ze vinden dat er echt iets moet veranderen.
'Er is bijna geen speelgelegenheid in de buurt', vertelt Lotte. 'Vaak is het alleen voor honden en niet voor kinderen. En als je ergens bent, dan sta je in de hondenpoep.'
Ooit was er een 'skateramp' bij de Bosjes van Pex, maar die is weggehaald toen de omgeving daar heringericht werd. Sindsdien hebben tieners in de buurt niet echt een plek om naartoe te gaan buiten.

Weggestuurd van schoolplein

Voor de speeltuinen die er wél zijn, zijn de tieners namelijk veel te groot. 'Die zijn voor kinderen van drie tot acht jaar, oudere kinderen hebben daar niks', zegt Lotte. En bij de middelbare school in de wijk, Dalton Den Haag, zijn er een schoolplein en een groot grasveld, maar daar mogen de tieners ook niet komen. 'Dan worden we door de politie meteen weggestuurd.'
Onbegrijpelijk, vindt haar moeder. 'Dat zou in de weekenden toch perfect zijn voor hier in de wijk. Picknicken, voetballen... maar dat is niet bespreekbaar', zegt ze.

Skatepark

Dan moet er maar iets anders komen, vindt Lotte. Een groep kinderen uit de buurt Bohemen Rechts, allemaal tussen de 11 en 14 jaar, heeft daarom een plan bedacht. 'Het liefst willen we een skatepark ergens in de buurt. Dat vindt iedereen leuk.'
© Eigen foto
Locaties hebben ze ook al bedacht: achter de autowasstraat aan De Savornin Lohmanlaan, of naast de Kwalitaria aan de Laan van Meerdervoort. Met die ideeën gaat het groepje langs de deuren in de wijk om handtekeningen op te halen.
'Dan vertellen we: we zijn handtekeningen aan het ophalen voor een skatepark in de wijk. Willen jullie ons daarmee helpen?' vertelt Lotte. 'Een paar wijzen het af maar veel mensen vinden het leuk, omdat er inderdaad niks in de buurt te doen is. Ze zeggen dat hun kinderen het ook wel leuk zouden vinden.' Op deze manier zijn er al zo'n zeventig handtekeningen verzameld.

Brief voor gemeente

De tieners schreven ook al zelf een brief. 'Die willen we naar de gemeente sturen, maar we wilden eerst meer handtekeningen verzamelen', aldus Lotte. In de brief leggen ze uit dat ze graag naar skateparken gaan, maar dat die te ver weg zijn, en dat de andere speeltuinen en bossen in de buurt vooral op jongere kinderen gericht zijn.
Er is inmiddels ook contact gelegd met het wijkberaad. 'Op 16 september is er een bijeenkomst en daar ga ik heen', vertelt Lotte's moeder. 'We hopen via het wijkberaad bij de juiste mensen van de gemeente te komen.' En daarmee hopen ze dat het gaat lukken om iets te doen te krijgen voor de kinderen in de wijk.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!