Zes partijen gaan onderhandelen over centrumlinkse coalitie

Zes partijen gaan nu onderhandelen over een nieuwe coalitie.
Zes partijen gaan nu onderhandelen over een nieuwe coalitie. © Den Haag FM
DEN HAAG - D66, GroenLinks, CDA, PvdA, Partij voor de Dieren en Denk gaan onderhandelen over een nieuw centrumlinks gemeentebestuur in Den Haag. De gesprekken onder leiding van verkenner Arie Slob werden dinsdag nog wel even spannend, maar de partijen zouden klaar zijn voor een volgende fase. Sinds iets meer dan een week spraken de zes partijen met elkaar over een centrumlinkse coalitie in de stad.
'Dit zijn de eerste stappen van een vernieuwende en open coalitie van zand en veen', zegt D66-fractievoorzitter Marieke van Doorn in een reactie op het starten van de onderhandelingen voor de centrumlinkse combinatie. 'We zijn even divers als Den Haag zelf', vervolgt Van Doorn. Dit was de laatste meerderheidscoalitie die nog mogelijk was in de gemeenteraad.

Eerdere onderhandelingen

Eerder onderhandelden Hart voor Den Haag, VVD, Partij voor de Dieren, Denk, SP en de ChristenUnie/SGP over een zogenoemde 'regenboogcoalitie'. Deze variant mislukte, omdat er tussen deze partijen onvoldoende vertrouwen is om daadwerkelijk tot onderhandelen over te gaan, stelde Slob anderhalve week geleden.
Dat had te maken met een aantal inhoudelijke onderwerpen en ook met de omgang met het hoger beroep tegen de van corruptie verdachte Richard de Mos, dat nog speelt. Vooral de vraag wat er moet gebeuren bij een eventuele veroordeling in hoger beroep, zorgde voor verdeeldheid.
De rechter sprak oud-wethouders De Mos en Guernaoui afgelopen april vrij van corruptie. Ook zes andere verdachten werden vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie besloot in hoger beroep te gaan tegen de vrijspraak. Half oktober is de regiezitting van het hoger beroep en volgend jaar maart start zeer waarschijnlijk de inhoudelijke behandeling.
Ook andere mogelijkheden voor een gemeentebestuur met een meerderheid in de gemeenteraad zijn stukgelopen op blokkades. Verkenner Slob had al eerder geconstateerd dat de combinatie Hart voor Den Haag, D66 en VVD daardoor niet mogelijk was. Ook de variant waarbij Hart voor Den Haag aanschuift bij de huidige minderheidscoalitie en dus de plaats in zou nemen van de VVD, bleek niet mogelijk.
Vlak voor het zomerreces stapte de VVD uit het gemeentebestuur van Den Haag. De collegepartijen konden het tijdens een urenlang debat niet eens worden over de vraag of Richard de Mos terug moet kunnen keren in het college na zijn vrijspraak. GroenLinks en de PvdA wilden dat niet, tot frustratie van de VVD die daar wel voor open stond. Sindsdien besturen D66, GroenLinks, CDA en PvdA de stad als minderheidscollege.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!