Poep in de lift, diefstal en bedreiging: bewoners voelen zich onveilig in woontorens bij Den Haag CS

Poep in de lift en kapotte autoruit | Eigen foto's
Poep in de lift en kapotte autoruit | Eigen foto's
DEN HAAG - Opengebroken deuren, fietsen die uit de stalling worden gestolen en ontlasting in de trappenhal en lift. Woontorens 'The Roofs' aan het Maria Stuartplein staan er pas een jaar, maar de veiligheid van bewoners is nu al in het geding. Na intimidaties en aanvaringen in het pand heeft de bewonerscommissie aan de bel getrokken: 'Fysiek geweld is voor ons de laatste druppel.'
Tussen de A12 en de Koninklijke Bibliotheek zijn de twee woontorens in korte tijd gebouwd. In 2018 werd gestart met de bouw van de torens door projectontwikkelaar Provast. Eerst Grotius I en II genoemd, maar een aantal jaar geleden gekocht door investeringsbedrijf CBRE en omgedoopt tot 'The Roofs'. Juni 2022 zijn de gebouwen opgeleverd en verhuisden de eerste bewoners naar de torens.
De gloednieuwe woontorens zijn net een jaar geleden opgeleverd, maar de eerste gebreken zijn al te zien. 'Het gebouw lijdt nog aan een aantal kinderziektes', zegt Jasper Smits, voorzitter van de bewonerscommissie. 'Drangers missen op deuren, toegangswegen buiten het gebouw zijn niet goed aangesloten op de openbare weg en de afvalruimtes van de gebouwen zijn te klein om voor alle bewoners te voldoen.'

Huismeester als wekdienst

De kinderziektes vallen echter in het niets bij de zorgen van bewoners over hun veiligheid. Geruime tijd worden er mensen in de lobby's en het trappenhuis aangetroffen die niet in het gebouw wonen. Volgens de bewonerscommissie zijn dit vaak daklozen die de woontorens als onderdak gebruiken. Bewoners vinden afval in de publieke ruimtes en uitwerpselen bij de trap, tegenwoordig zelfs wekelijks.
De afgelopen weken is dit verder geëscaleerd. 'Voor ons is de druppel dat bewoners zich niet meer veilig voelen', zegt Smits. 'Er is fysiek geweld gebruikt en ze worden lastig gevallen en bedreigd in het gebouw.' De huismeester moet als wekdienst dienen om mensen uit de trappenhal te verwijderen. Ook worden er fietsen uit de afgesloten fietsenstalling gestolen en zijn er vorige week autoraampjes ingetikt in de garage onder het gebouw.

Geluidsoverlast airco's

Naast de overlast in het gebouw zelf, ervaren bewoners ook overlast buiten het gebouw. Aan de noordkant van de torens ligt de Koninklijke Bibliotheek, maar de airco-installatie op het dak zorgt voor overlast. 'De overlast van de airco brengt een gezondheidsrisico met zich mee', zegt Smits. 'Mensen hebben slapeloze nachten, want dat ding staat dag en nacht aan.'
Omdat het Nationaal Archief aansluit aan de bibliotheek, loopt de airco constant te draaien. Na onderzoek bleek dat het geluid van de installatie grensoverschrijdend is, maar eerdere renovaties hebben dit nog niet kunnen verbeteren.

Onderzoek

Het Rijksvastgoedbedrijf, eigenaar van de Koninklijke Bibliotheek, is bekend met de geluidsoverlast en geeft aan dat er op het moment wordt gezocht naar alternatieve oplossingen. 'Binnenkort wordt een geluidsonderzoek uitgevoerd om te kijken welke bijdrage de luchtbehandelingsinstallatie levert aan het omgevingsgeluid in de buurt', zegt een woordvoeder van het Rijksvastgoedbedrijf. 'Of er geluidsbronnen in de buurt zijn die mogelijk bijdragen aan de hinder voor omwonenden wordt ook onderzocht.'
Aan de zuidkant van de torens ligt de A12. Deze snelweg levert ook een constant geluid, maar er zijn plannen om dit te verhelpen. De gemeente is al geruime tijd bezig met plannen om dit deel van de Utrechtsebaan te overdekken en een park te bouwen boven de snelweg. Het duurt alleen nog even voordat dit park er ligt en tot die tijd blijven bewoners met geluidsoverlast zitten.
De zuidelijke woontoren naast de Koninklijke Bibliotheek
De zuidelijke woontoren naast de Koninklijke Bibliotheek © Maxime Kok

Snelle deuren en cameratoezicht

Voor het oplossen van het overlastprobleem binnen het gebouw kijkt de bewonerscommissie voornamelijk naar gemeentebeleid, want Smits geeft aan dat de medewerking van de verhuurder goed verloopt. 'We hebben in het verleden ook echt al wat zaken voor elkaar gekregen, zoals camerabeveiliging', aldus Smits.
CBRE, eigenaar van het pand, geeft aan meerdere maatregelen te treffen om het overlast in de publieke ruimte tegen te gaan. De buitendeuren, overdag geopend vanwege postbezorging, worden om 17.00 uur alleen nog toegankelijk met bewonerspas en de liften worden voorzien van camera's. De wekdienst van de huismeester wordt door CBRE aangeschreven als dagelijkse dienst en deuren gaan mogelijk sneller dicht om meelifters tegen te gaan.
'De zorgen van onze bewoners zijn onze zorgen', zegt Karin Draisma, verantwoordelijk manager namens CBRE. 'We zijn volledig toegewijd aan het creëren van een veilige en comfortabele woonomgeving in The Roofs. Dit is een gezamenlijke inspanning, en we zijn continu in dialoog met bewoners en veiligheidsdiensten om verbeteringen te realiseren.'

Nieuw daklozenbeleid

De klachten van bewoners lopen op tot een hoogtepunt, aan de vooravond van een nieuw daklozenbeleid van de gemeente. Donderdag 7 september stemt de gemeenteraad over dit beleid onder de naam 'Den Haag geeft thuis'. Het plan geeft een nieuw perspectief op dakloosheid: het wordt in de toekomst behandelt als huisvestingsprobleem en de gemeente wil zich gaan inzetten om dakloze mensen sneller weer een woning te geven.
De gemeente geeft aan dat bewoners van de woontorens bij diefstal en binnentreding contact kunnen opnemen met de politie. De omgeving van het centraal station heeft ook extra aandacht voor handhaving: 'In de omgeving van het centraal station wordt nu de lijn gehanteerd dat bij overlast, verbaliserend opgetreden wordt en zijn aan verschillende overlastgevende personen een gebiedsverbod opgelegd', aldus een woordvoeder van de gemeente.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!