Indofoodtour is meer dan lekker eten: 'Als ik de cultuur niet doorgeef aan mijn kinderen, stopt het'

De hele groep aan tafel
De hele groep aan tafel © Den Haag FM
DEN HAAG - De Haagse Indofoodtour is al een paar jaar een begrip in onze stad. Tijdens de tour word je met de fiets of de benenwagen langs authentieke Indonesische restaurants en andere indo-hotspots geleid. Het concept trekt mensen met Indonesische roots, maar ook mensen die gewoon van de keuken houden en wat meer willen leren. 'Het eten is gewoon zo heerlijk.'
'Ik ga waarschijnlijk niet al jullie namen onthouden', zegt gids Andrea Cornets de Groot, voordat de groep van zeven man, die zich verzameld heeft op Centraal Station, zich gaat voorstellen. 'Behalve jouw naam natuurlijk', zegt ze lachend, wijzend naar de dame naast zich
'Dit is mijn zus, Saskia. Als ik haar naam vergeet, mogen jullie gaan twijfelen aan mijn verstandelijk vermogen.' Eén voor één vertellen de aanwezigen, die braaf in een cirkeltje zijn gaan staan, wie ze zijn en wat hun link is met de Indonesische keuken.

Hugo de Groot

Ook Andrea zelf doet haar verhaal. 'Mijn vader, of eigenlijk onze vader, komt uit Indië', vertelt ze, knikkend naar haar zus. 'Wij stammen af van Hugo de Groot, dat weten we al zo lang als we ons kunnen herinneren. En onze familie kent dan ook een groot koloniaal verleden.'
Saskia en haar boek 'Verborgen Identiteit'
Saskia en haar boek 'Verborgen Identiteit' © Den Haag FM
Jongere zus Saskia is dieper in hun familiegeschiedenis gedoken. 'Ik heb er zelfs een boek over geschreven', vertelt ze. 'Ik ben van jongs af aan met mijn Indische afkomst bezig geweest. Onze vader is Indisch en onze moeder is Nederlands en aan de buitenkant zie je niet dat ik Indisch ben. Daarom heet het boek 'Verborgen Identiteit.''

Wekelijkse tours

Andrea, die met vervroegd pensioen is, is in maart begonnen met het geven van tours, maar het bedrijf bestaat al een paar jaar. Er is een fietstour, een wandeltour en een speciale Indo-Dutch Heritage tour, die allemaal wekelijks gegeven worden.
Vandaag zijn we op wandeltour en deze brengt ons langs drie Indonesische restaurants in het centrum en langs een Indische boekhandel op het Noordeinde. 'Ik heb last van mijn been, dus ik ga niet snel', waarschuwt Andrea. 'Mochten jullie denken: wat loopt ze gek.'

Praboemoelih

Het eerste restaurant op het menu is Praboemoelih, dat aan het Spui zit. Het kleine zaakje, waar vooral de muurschildering met bergen en panda's opvalt, wordt gerund door Zainal en zijn vrouw. 'Mijn vrouw komt uit Praboemoelih', vertelt hij.
De tour gaat Praboemoelih binnen
De tour gaat Praboemoelih binnen © Den Haag FM
Praboemoelih is een gemeente in de provincie Zuid-Sumatra in Indonesië. Er wordt dan ook Zuid-Sumatraans eten geserveerd in het restaurant. 'Elk deel van Indonesië heeft weer zijn eigen keuken en gerechten', vertelt Saskia. 'De ene keuken is bijvoorbeeld heel pittig en de andere helemaal niet.' In Zuid-Sumatra worden veel soja-producten als tofu gegeten.

Cultuur doorgeven

Een van de gerechtjes die geserveerd wordt is dan ook tempe mendoan, een gefrituurd stuk tempe met een zelfgemaakte ketjapsaus. Maar gestart wordt er met celimpungan, een soep met visballetjes. 'Heerlijk', vindt de groep.
'Mijn moeder is in Jakarta geboren', vertelt Susanne, die haar man en twee vrienden mee heeft genomen, aan de groep. 'Zij is in 1960 naar Nederland gekomen. Ik heb vier kinderen en ik heb het gevoel dat als ik mijn cultuur niet doorgeef aan hen, het bij mij stopt. Daarom ben ik er veel mee bezig. Ik doe nu zelfs een cursus Indonesisch en kan het een beetje spreken.'
Zainal serveert bij Praboemoelih
Zainal serveert bij Praboemoelih © Den Haag FM
'Mijn vader is Indonesisch', vertelt Patrick. Hij heeft de tour cadeau gekregen van zijn vrouw en heeft haar en zijn oudste zoon ook gezellig meegenomen vanuit Maastricht. 'Ik kook heel graag Indonesisch', vertelt hij. 'En mijn zoon Noah heeft van mijn twee kinderen de meeste interesse in zijn Indonesische achtergrond. Dus het is leuk dat hij mee is gekomen.'
'Ik vind de keuken vooral lekker', grapt Noah. Praboemoelih bestaat nog maar een paar maanden, maar trekt al indo's die van ver komen om het eten te proeven. 'Er komen ook veel internationale studenten uit Indonesië hier', zegt Zainal.

Lekker eten

Na een bezoek aan Indische boekhandel Moesson, waar ook een maandblad met dezelfde naam gemaakt wordt, dat al sinds 1952 uitgebracht wordt voor Indische Nederlanders, is het tijd voor de laatste restaurants.
Bumbu Jawa in Chinatown en als afsluiter het knusse Kopi Kopi in de Korte Houtstraat. Kopi Kopi wordt sinds 2018 gerund door moeder dochter duo Debby en Dea. De tafelgasten raken al gauw met de dames, die zelf ook uit Indonesië komen, aan de praat. 'Het is altijd leuk om te praten met mensen over ons geboorteland', zegt Dea. 'En naast lekker eten, vinden we de herinneringen die gasten overhouden aan een bezoek aan ons het allerbelangrijkste.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!