Klimaatactivisten niet welkom op A12, maar ook niet op Malieveld

© Regio15
DEN HAAG - Aanhangers van Extinction Rebellion mogen, net als bij eerdere snelwegblokkades, niet de snelweg A12 blokkeren. Maar ze zijn deze keer ook niet welkom op het Malieveld ernaast, waar ze een steundemonstratie willen houden. Alle betogers moeten naar de Laan van Reagan en Gorbatsjov gaan, tegenover station Den Haag Centraal. Burgemeester Jan van Zanen heeft die beperkingen donderdag aangekondigd.
Extinction Rebellion wil vanaf volgende week elke dag de Utrechtsebaan blokkeren. Het tracé loopt langs de tijdelijke Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Activisten willen het verkeer platleggen uit protest tegen de steun van de overheid voor de fossiele industrie.
Het was de bedoeling dat er naast de A12 een podium en een foodtruck zouden worden neergezet. Zangeressen Merol, Sophie Straat en Lakshmi en punkrockband Hang Youth zouden daar optreden. De organisatoren, onder wie Milieudefensie en Greenpeace, hebben de gemeente laten weten dat ze 15.000 deelnemers verwachten.
Volgens Van Zanen is het Malieveld dan niet beschikbaar, omdat daar de Tong Tong Fair wordt gehouden met ongeveer 10.000 bezoekers.

'Zorgelijk en onacceptabel'

Extinction Rebellion heeft de Utrechtsebaan al zeven keer eerder geblokkeerd. Daarbij zijn vele honderden deelnemers gearresteerd. Van Zanen noemt dat 'zeer zorgelijk en onacceptabel'. Als dat volgende week weer gebeurt, en daar dan ook nog duizenden medestanders naast staan, wordt het werk van de agenten nog moeilijker, aldus de burgemeester.
Een supportdemonstratie zorgt volgens Van Zanen 'voor extra massa', verkleint de werkruimte van agenten en vormt een gevaar voor 'politiemedewerkers, de medewerkers van de overige hulpdiensten, uw demonstranten, de actievoerders op de A12 en overige omstanders'.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!