Verdachte bekent plaatsen explosief bij restaurant Hoefkade

© Regio15
DEN HAAG - De 20-jarige Leon A. uit Rotterdam heeft voor de rechtbank bekend dat hij 28 november vorig jaar een explosief heeft geplaatst bij het Surinaamse afhaalrestaurant Lobi BBQ aan de Hoefkade. Hij zweeg over verdere details 'vanwege de eigen veiligheid'. Ook medeverdachte Xavierno L. uit Capelle aan den IJssel was niet spraakzaam.
A. zei aan het begin van de inhoudelijke behandeling dat hij 'verantwoording wilde afleggen'. Hij beriep zich veel op zijn zwijgrecht. A. wordt er ook van verdacht de dag ervoor een restaurant van diezelfde keten aan de Claes de Vrieselaan in Rotterdam te hebben beschoten. Xavierno L. wordt verdacht van medeplichtigheid en zou 'doorgeefluik' zijn geweest.
A. verklaarde eerder tegen de politie dat hij onder druk was gezet. In de rechtbank in Dordrecht sprak hij dat tegen: 'Ik deed het om er financieel beter van te worden.' Ze zouden de opdrachten hebben gekregen via Snapchat, maar van wie, daarover zwegen ze.

Vuurwerk

De mannen zeggen dat ze niet wisten dat er een explosief in de tas zat die A. moest plaatsen. 'Ik schrok', zei L., 'Ik dacht dat het om vuurwerk ging.' Tijdens het plaatsen van het explosief werd A. betrapt door de politie.
Bij de zitting was ook een explosievendeskundige van het Nederlands Forensisch Instituut die vertelde over mogelijke gevolgen als het explosief was afgegaan. 'Tot een meter afstand is de dood een gegeven.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!