Gezin met drie kinderen woont al jaren in schimmelwoning: 'Gemeente laat ons in de steek'

Nour en Mahmoud met hun drie dochters
Nour en Mahmoud met hun drie dochters © Den Haag FM
DEN HAAG - Wateroverlast, schimmelvorming en met vijf personen slapen op één slaapkamer. De familie Saflo ervaart al jarenlang problemen in de tijdelijke woning die zij toegewezen kregen van de gemeente. Ondanks uitspraken van zowel de rechtbank als later ook van de Raad van State in het voordeel van de familie is er een jaar later nog steeds niets veranderd.
Mahmoud en Nour vluchtten jaren geleden voor de oorlog vanuit Syrië naar Nederland. Inmiddels hebben zij hier een bestaan opgebouwd en wonen ze samen met hun drie jonge dochters met veel plezier in Den Haag. Sterker nog: ze willen er nooit meer weg. 'Dit is echt een hele mooie stad met heel veel lieve mensen. Onze dochters zitten hier op school en wij hebben leuke buren', vertelt Nour.
Ondanks het feit dat de familie blij is dat zij hier in een veilig land wonen, zijn er wel problemen. In de tijdelijke woning die zij in 2016 door de gemeente toegewezen kregen, is sprake van veel schimmelvorming. 'Dit is echt niet gezond', vertelt Mahmoud. 'We hebben in de afgelopen jaren echt enorm veel wateroverlast gehad. Het water liep van buiten zo hier het huis binnen. Er lag dan een hele plas water in de woonkamer. Daarnaast hebben wij lekkage in de badkamer, de keuken en ook in de woonkamer. Een van onze dochters heeft nu zelfs last van haar longen en hoest daardoor heel veel. Het enige wat wij vragen aan de gemeente is een andere woning', zegt Nour.

GGD Haaglanden

Niet alleen de familie zelf vindt dat hun woonsituatie ongezond is. Ook de GGD heeft al meerdere malen aan de bel getrokken bij de gemeente. In een brief van de GGD valt te lezen dat er wordt aangedrongen op actie vanuit de gemeente. 'Deze woonsituatie en de onhanteerbare vochtproblematiek die in het gehele huis aanwezig is beoordeel ik als ongezond voor het hele gezin.'
Na verschillende klachten in de richting van de gemeente zijn er meerdere inspecties uitgevoerd. Daaruit bleek dat de situatie inderdaad ongezond was en dat er werkzaamheden moesten worden verricht om de lekkages te stoppen en voorkomen. Maar, ondanks de reparaties bleven de problemen en voelde de familie zich machteloos. 'Wij hebben alles geprobeerd om tot een oplossing te komen, maar we voelen ons niet echt gehoord. We voelen ons echt in de steek gelaten', aldus Mahmoud.

Raad van State

De familie neemt uiteindelijk een advocaat in de arm en hoort de rechter de zaak in hun voordeel beslissen. De gemeente is aan zet en moet de problemen in de woning volledig oplossen of een nieuwe woning voor het gezin regelen. Maar er gebeurt niets. Als vorig jaar oktober de Raad van State de familie Saflo ook nog eens in het gelijk stelt, verwacht advocaat Siemen van der Eijk eindelijk actie vanuit de gemeente.
Maar er gebeurt niets en de woonsituatie blijft onveranderd. 'Ik heb nog nooit zo'n starre opstelling meegemaakt van een overheidsinstantie. En dat terwijl het echt een schrijnende situatie is. De gezondheid van het gezin heeft echt te lijden onder de problemen in de woning', aldus de advocaat van de familie.

Reactie Gemeente Den Haag

De gemeente Den Haag laat aan Den Haag FM weten in verband privacy-redenen weinig te kunnen zeggen over deze zaak. 'In het algemeen geldt dat woningen door de beheerder of eigenaar goed onderhouden moeten worden. Als bewoners klachten hebben, moeten deze worden behandeld en zo mogelijk worden opgelost.'
In oktober wordt de zaak opnieuw behandeld bij de Raad van State.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!