‘College moet creatiever zoeken naar woningen voor daklozen’

Hera Butt (links) en Janneke Holman (rechts) spreken bij Spuigasten over het nieuwe daklozenbeleid
Hera Butt (links) en Janneke Holman (rechts) spreken bij Spuigasten over het nieuwe daklozenbeleid © Den Haag FM
DEN HAAG - Volgens PvdA en GroenLinks moet het college creatiever zoeken naar woningen voor daklozen mensen. Dat zeggen raadsleden Janneke Holman en Hera Butt zaterdagochtend tijdens het radioprogramma Spuigasten van Den Haag FM. Volgende week stemt de gemeenteraad over het nieuwe daklozenbeleid.
Met de titel ‘Den Haag geeft thuis’ kijkt de gemeente op een andere manier naar het probleem van dakloosheid. De aanleiding voor een herziening van het beleid is een kritisch rekenkamerrapport over de daklozenopvang van zeven jaar geleden. Sindsdien is de opvang verbeterd, maar het nieuwe plan richt zich op de huisvesting van dakloze mensen.
Het voorkomen dat mensen dakloos worden en ervoor zorgen dat dakloze mensen weer een woning krijgen wordt de prioriteit. GroenLinks raadslid Hera Butt benadrukt het belang hiervan: ‘Een opvang vervangt een huis niet.’ De gemeente wil uithuiszettingen voorkomen, zowel in sociale- als particuliere huur. ‘We moeten voorkomen dat mensen definitief dakloos worden’, zegt PvdA-fractievoorzitter Janneke Holman.

Alle wijken betrekken

De raadsleden roepen wethouder Martijn Balster (PvdA, Volkshuisvesting) op om alle middelen te onderzoeken om daklozen te huisvesten. ‘Laten we als stad kijken hoe we dat creatief kunnen oplossen’, zegt Butt. ‘Zo kunnen we de verkameringsregels versoepelen en oude kantoorpanden ombouwen tot appartementen.’ Met zowel nieuwbouw als woningtransformaties moet er gezocht worden naar een nieuw thuis voor deze mensen.
Voor locaties willen zowel Butt als Holman dat er niet te veel wordt gekeken naar de randen van de stad. ‘Afgelopen jaren komen daklozen mensen die hulp hebben gehad veelal terecht in wijken waar veel aan de hand is, zoals Moerwijk’, zegt Holman. ‘Ik wil graag de spreiding verbeteren en mensen ook onderbrengen in andere wijken.’
Ook moet er meer aandacht komen voor de verschillende soorten mensen die dakloos worden. ‘Men heeft vaak een vertekend beeld van dakloze als mensen op een bankje met een biertje’, zegt Holman. Zij wijst erop dat veel daklozen ook niet op straat slapen: een groot gedeelte zijn ‘bankhoppers’ die bij vrienden of familieleden verblijven. Ook de achtergrond van mensen wisselt sterk. ‘Het zijn jongeren die uit een onstabiele thuissituatie komen en ondernemers die pech hebben gehad. Mensen zoals jij en ik, het kan iedereen overkomen.’
Beluister hier de hele uitzending.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!