Nieuw daklozenbeleid richt zich op huisvesting

DEN HAAG - De gemeente gaat het daklozenprobleem in de stad op een andere manier aanpakken. Met een nieuw daklozenbeleid wordt de focus op huisvesting gelegd. Belangenorganisaties zijn erg positief over de plannen, maar het ambitieuze plan legt extra druk op de huidige woningnood.
Het nieuwe daklozenbeleid draagt de naam 'Den Haag geeft thuis' en laat meteen het nieuwe perspectief zien. Met het plan komt de focus te liggen op het huisvesten van mensen die dakloos dreigen te worden of die nu al zonder woning zitten. Waar voorheen vooral zorg werd geboden en de opvang werd verbeterd, wordt er nu ingezet om mensen zo kort mogelijk zonder een huis te hebben.
Ook verbreed het beeld van daklozen mensen. Stereotyperende beelden van mensen op straat maken plaats voor realistischere beelden. Zo worden 'bankhoppers', mensen zonder huis die verblijven bij familie en vrienden, ook meegenomen in het plan. Daarnaast komt er aandacht voor jongeren die door moeilijke thuissituaties op straat belanden.
Dakloosheid is huisvestingsprobleem
Het nieuwe beleid valt goed bij belangenorganisaties. 'Je kunt het er eigenlijk niet mee oneens zijn', zegt Cardi van Winsen van de Kessler Stichting. De stichting zet zich onder andere in voor dakloze mensen en zijn blij met het plan dat er nu ligt. Maar Van Winsen ziet het probleem nog niet snel opgelost worden. 'Het is erg ambitieus, maar de prioritering mist.'
Peter Bos van het Straatconsulaat deelt de opvatting van Van Winsen. 'Dakloosheid is een huisvestingsprobleem', zegt hij. 'Dakloosheid is niet een natuurramp die ons is overkomen, maar een falend woonbeleid.' Bos is tevreden over het nieuwe beleid, maar vreest dat er niet genoeg sociale huurwoningen zijn om het probleem goed aan te pakken.
Toenemende woningnood
Om dakloosheid aan te pakken wil de gemeente nog meer inzetten op passende woningen, maar met de huidige woningnood is dit een schepje bovenop een nog lopend probleem. Wethouder Martijn Balster (PvdA, Volkshuisvesting) wordt dan ook nauw betrokken in het beleid van wethouder Mariëlle Vavier (GroenLinks, Armoede).
Om aan de woningnood te voldoen, moeten er meer woningen komen in de stad met een nadruk op sociale huurwoningen. Balster geeft tijdens de commissievergadering van afgelopen donderdag aan dat de sociale huurproductie steeds meer in lijn gaat lopen met de ambitie van de gemeente. Maar hij wijst ook op alternatieve mogelijkheden, zoals ruimere verkameringsregels en het ombouwen van leegstaande panden.
Voorkomen is beter dan genezen en het voorkomen dat mensen dakloos worden is dan ook een belangrijk punt in het beleid. Over sociale huurwoningen zijn al afspraken gemaakt om huisuitzettingen te voorkomen, maar in de particuliere markt mist dit nog. Balster geeft aan dat de 'wet goed verhuurderschap' een goede basis legt, maar dat misstanden nog beter aangepakt moeten worden.

Opvang voor queerjongeren
Bijna alle Haagse fracties zijn net als de belangenorganisaties goed te spreken over de plannen van het college, maar zien ruimte voor verbetering. De VVD wil prioriteit stellen voor mensen met een Haagse binding die inzet tonen om werk te zoeken: 'Het wordt tijd dat het college prioriteiten stelt', zegt VVD raadslid Minke Hofstra. Andere partijen missen aspecten: Hart voor Den Haag mist nog speciale 'scheidingshuizen' voor mensen die na een vechtscheiding op straat belanden en D66 vraagt zich af of de tijdelijke opvang ook op warme zomerdagen overdag geopend kan zijn vanwege hittestress.
Daarnaast bekommeren meerdere partijen zich om het lot van dakloze jongeren in de stad. Zowel D66 als Partij voor de Dieren zien graag, naast de huidige tijdelijke opvangplekken, een speciale opvang voor LHBTI+ jongeren. 'Er moet een veilige haven voor queermensen komen', zegt PvdD raadslid Robin Smit.
Komende donderdag wordt het beleid behandeld in de gemeenteraad. Als het plan wordt aangenomen kan de gemeente aan de slag met deze nieuwe blik op dakloosheid. Dit beleid gaat daarnaast een grote rol spelen in de nieuwe woonvisie van wethouder Balster, die later dit jaar volgt.