Financiële hulp voor wie castratie kat niet kan betalen: 'Voorkom ongewenste nestjes en zwerfkatten'

Kittens en moederpoes van Pieter Lastmanstraat
Kittens en moederpoes van Pieter Lastmanstraat © Dierenambulance Den Haag
DEN HAAG - Wil jij je kat laten castreren of steriliseren, maar kan je het niet betalen? Dan kan je hulp krijgen van Stichting Minimaatje en Stichting Mens en Dier. Het 'laten helpen' van je huisdier kan overvolle dierenasiels voorkomen. 'Alsjeblieft, doe het. Dit is de enige manier om het dierenleed te voorkomen', zegt Rob Kerkhoff van Mens en Dier in Bob Staat Op.
Halverwege augustus kwam de oproep van de dierenambulance om huisdieren te castreren of te steriliseren. Reden voor die oproep was dat ze opmerkelijk veel kittens op straat vinden. Waar er normaal gesproken dertig tot veertig katten in het hospitaal worden opgevangen is dit aantal nu gestegen tot ruim honderd.
Stichting Minimaatje zorgt al voor geneeskundige hulp aan dieren voor cliënten van de Voedselbank Haaglanden, maar wil nu ook mensen met een Ooievaarspas hulp bieden. Dat doet ze door voor een gereduceerd tarief poes (50 euro) te steriliseren of een kater (20 euro) te castreren. 'De aangemelde katten die in september bij de Stichting binnenkomen, worden allemaal tegen dit sterk gereduceerde tarief in 2023 nog geholpen', meldt de stichting op sociale media.
De behandelingen worden gedaan in de praktijk in Rijswijk. Om een afspraak te maken kan je terecht op de website van Stichting Minimaatje. 'Maak gebruik van deze actie en laat uw katten helpen en voorkom ongewenste nestjes en zwervers.'

Snel voortplanten

Ook Stichting Mens en Dier probeert mensen over te halen hun huisdier te laten castreren of steriliseren. 'Het is belangrijk om te doen, want het is schrijnend hoeveel dieren er zijn. Als je je kat niet laat helpen, zijn ze na zo'n vier maanden geslachtsrijp. Een poes krijgt gemiddeld vier kittens, en die kunnen zich ook weer snel voortplanten', zegt Kerkhoff.
Maar nu alles duurder wordt, is dit voor sommige mensen niet te betalen. 'Voor een poes kost zo'n operatie zo'n 180 euro. Het dier moet onder narcose en de dierenarts moet ook betaald worden.' Dat is niet voor iedereen op te brengen. Wie daar geen geld voor heeft kan aankloppen bij Stichting Mens en Dier.

Kosten

'Voor je kater betaal je dan twee tientjes, voor een poes vier tientjes en een maandelijkse bijdrage van 2,50 euro. De rest betalen wij. Zo wordt het voor iedereen mogelijk.' Kerkhoff is zelf ook wezen kijken in de volle asielen en vindt het schrijnend hoeveel dieren daar bij elkaar zitten deze periode. 'We kunnen dit dierenleed simpel voorkomen.'
Wil je weten of je in aanmerking komt voor deze financiële hulp? Kijk dan op de site van Stichting Mens en Dier wat de voorwaarden zijn. Je moet sowieso kunnen aantonen wat je maandelijkse inkomsten zijn.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!