Trotse Joosje Duk over première eigen Netflix-film: 'Dit was de film die ik wilde maken'

V.l.nr. Joosje Duk, Gaite Jansen, Joy Delima en Martijn Lakemeier
V.l.nr. Joosje Duk, Gaite Jansen, Joy Delima en Martijn Lakemeier © Jurre Rompa (Netflix)
DEN HAAG - Twee jaar geleden won regisseur Joosje Duk een schrijfwedstrijd van Netflix. Haar filmidee en -script waren het beste en ze mocht haar eigen film gaan maken. Afgelopen vrijdag was de première, haar film Happy Ending is nu wereldwijd te zien op de streamingsdienst. 'Het is heel surrealistisch', zegt ze in Bob Staat Op.
De film gaat over een relatie tussen een man en een vrouw. De vrouw komt nooit klaar tijdens de seks, maar de man weet dat niet. Ze besluiten hun seksleven een boost te geven met een trio. En dát is een openbaring voor hoofdpersoon Luna (gespeeld door Gaite Jansen)
'Het is een anti-romkom over vrouwelijke seksualiteit. Je ziet in romantische komedies heel vaak dat seksscènes ideaal gaan: vrouwen komen altijd klaar en het is heel makkelijk. In de realiteit zie je toch dat het best wat werk kan kosten en dat elke vrouw een ander lichaam heeft en andere behoeften', zei Joosje eerder over haar film.

Top 10

De film speelt zich af in Joosjes eigen stad: Den Haag. Er is veel gefilmd bij strandtent Culpepper waar ze zelf ooit werkte en haar vriend ontmoette. Daar was zondagavond ook een kijkavond voor vrienden en familie. 'Dat was het allerbijzonderst, om met je vrienden en familie te kijken. En ook wel spannend', zegt Joosje.
Happy Ending kwam vrijdag online en stond al snel in de top tien van de Nederlandse Netflix-kijkers. Zelf was Joosje die dag aan het werk voor de serie over koningin Máxima, waar ze ook wat afleveringen van mag regisseren. 'Dat leidde wel lekker af, anders zit je maar naar je scherm te kijken.
Joosje is zelf ook onwijs trots op het eindresultaat. 'Dit was de film die ik wilde maken. Ik kan er heel voldaan naar kijken.'

Praten over je seksleven

Ze kreeg dit weekend al veel reacties en berichtjes op haar film. 'Het grootste compliment was dat mensen zeiden dat ze meteen seks hadden gehad nadat ze de film hadden gekeken. En sommigen zeiden ook dat ze dingen in hun eigen seksleven gaan veranderen, of assertiever willen worden en met hun partner hierover gaan praten.'
Van tevoren had Joosje gehoopt dat haar film dit ook teweeg zou brengen. 'Maar ik wilde ook echt een leuke film maken. Een liefdevolle, zomerse, Haagse film die lekker wegkijkt. En daaronder zit een boodschap.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!