Klein Parijs in Statenkwartier door toename expats: 'Velen bestellen hun brood hier in het Frans'

In het weekend staat de rij tot aan buiten bij Philippe Galerne in het Statenkwartier
In het weekend staat de rij tot aan buiten bij Philippe Galerne in het Statenkwartier © Den Haag FM
DEN HAAG - Steeds meer Franse expats kiezen ervoor om te verhuizen naar onze stad. Vooral het Statenkwartier is bijzonder geliefd onder de Fransen. De aantrekkingskracht ligt 'm vooral in de goede voorzieningen, de Franse basisschool en de talloze Franse bakkers op de Fred.
'Bonjour, que veux-tu commander?', klinkt het achter de toonbank van Philippe Galerne Pattiserie in het Statenkwartier. Dat er in de beroemde bakkerij uit de wijk meer Frans wordt gesproken, dan Nederlands, is te verklaren. 'Er komen hier nou eenmaal veel Fransen', vertelt pattesier Thibaud, terwijl hij een Baskische gâteau basque-taart aansnijdt.
Wie tussen 11.00 en 13.00 uur naar de patisserie komt voor een broodje staat bijna altijd in de rij, want populair is de zaak zeker. 'We hebben veel vaste klanten. Sommigen ken ik ook bij naam. Veel mensen bestellen hun brood hier in het Frans. Soms ook Nederlanders, die het een klein beetje spreken', vertelt Thibaud.
'De wijk is onder allerlei expats populair' | Cécile, bewoner Statenkwartier
En inderdaad: van de twintig klanten in de zaak geven zo'n tien klanten hun bestelling door in het Frans. Ook op de Frederik Hendriklaan kijkt het winkelende publiek er niet raar van op als een fietsende moeder haar telefoongesprek in die taal voert.
In het weekend staat de rij tot aan buiten bij Philippe Galerne in het Statenkwartier
In het weekend staat de rij tot aan buiten bij Philippe Galerne in het Statenkwartier © Den Haag FM
Dat er steeds meer Fransen naar onze stad komen, is ook in de cijfers terug te zien. Vorig jaar kwamen er volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek 4.908 naar Den Haag, in 2021 waren dat er 4.691. Volgens Cécile, die hier nu tien jaar woont, zijn het niet alleen Fransen die hier wonen. 'Het Statenkwartier is onder allerlei expats populair', vertelt de Française, nadat ze haar brood bij Philippe Galerne heeft gehaald.

Lycée Français Vincent van Gogh

Dat de Franse School Vincent Van Gogh in de wijk zit, is de voornaamste reden voor Fransen om zich in de wijk te vestigen, denkt Cécile. Als je het aan Laurens van VERRA Makelaars vraagt, komt het ook door de goede voorzieningen in het Statenkwartier. 'Je vind veel Franse bakkertjes op de Fred. Maar ook de Europese school maakt het een gewilde keuze voor velen. Bovendien zit het dichtbij internationale organisaties.'
Toch gooide de coronaperiode eventjes wat roet in de groei van de community.. 'Je merkte dat er niet meer veel mensen bijkwamen', vertelt Cécile. 'Maar toen dat over ging, kwamen er weer meer Fransen.' Volgens de Française is het nou eenmaal een hele fijne wijk. 'Als je eenmaal ergens goed woont, is er geen reden om weg te gaan. Daarom zie je dat veel mensen hier blijven.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!