Fietsersbond wil breder fietspad langs Binckhorstlaan: 'Fietsers kunnen elkaar zo niet passeren'

© Gemeente Den Haag
DEN HAAG - De Fietsersbond kan zich niet vinden in de plannen van de gemeente voor een busbaan op de Binckhorst waarbij een tweezijdig fietspad te smal is ingetekend. Het fietspad zou drie en een halve meter breed worden. 'Dat is net te smal om te kunnen passeren met twee fietsen. Wij vinden dat onverantwoord', zegt Jos de Jong, voorzitter van de Fietsersbond Den Haag in Bob Staat Op.
Er moet een vrije busbaan op de Binckhorstlaan komen. Het concept voorontwerp daarvan is nu in te zien. Daarop wordt duidelijk dat het naastgelegen fietspad, in de richting van het centrum 3 meter en 50 centimeter breed zal worden. De 50 ontbrekende centimeters zorgen ervoor dat fietsers die in tweetal naast elkaar rijden elkaar niet 'conflictvrij' kunnen passeren, stelt de Fietsersbond.
'Bij een breedte van 400 cm kan dat wél', aldus de Fietsersbond. Die extra centimeters zijn daar nodig omdat er veel scholieren, maar ook snor- en bakfietsen van het pad gebruik zullen maken. 'De ruimte is er gewoon', zegt De Jong. 'Het wordt een hartstikke drukke route. Als je het ergens goed kan maken: doe het dan.'

Aanpassingen

Daarom is een verzoek gedaan om het fietspad aan de Binckhorstlaan breder te maken. 'Het plan ligt nu ter inzage, dus er kan nog wat veranderen', zegt De Jong, hij hoopt dat hun suggesties gehoord zullen worden. Tegelijkertijd wil men dat een bestaande fietsoversteekplaats wordt aangepast. 'De oversteek is ook smal gemaakt. Je moet van de ene naar de andere kant kunnen, dat is nu ook al een beetje ongemakkelijk. Dat kan volgens ons ook wel wat breder. Ons hoofdpunt is wel: maak het echt vier meter breed.'
Voorontwerp Binckhorstlaan
Voorontwerp Binckhorstlaan © Fietsersbond

Busbaan

Het werk aan het fietspad is onderdeel van het werkgebied langs de Binckhorstlaan waar tussen de Zonweg en Mercuriusweg wordt gewerkt aan een vrije busbaan. De oversteekplaats valt er net buiten, maar de Fietsersbond hoopt dat de aanpassing daar kan worden meegenomen, 'zodat een comfortabele en veilige fietsroute over de Binckhorst ontstaat'.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!