Prinses Alexia voor het eerst aanwezig op Prinsjesdag in Koninklijke Schouwburg

Prinses Alexia
Prinses Alexia © RVD / Frank Ruiter
DEN HAAG - Prinses Alexia is dit jaar aanwezig bij het voorlezen van de Troonrede op Prinsjesdag. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt. Het is de eerste keer dat Alexia, die in juni 18 jaar werd, erbij is. De Troonrede wordt dit jaar op dinsdag 19 september in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag voorgelezen.
De tweede dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima zal tijdens Prinsjesdag met prins Constantijn en prinses Laurentien in een rijtuig zitten. De prinses en haar oom en tante rijden in de Galaglasberline. Het koningspaar en prinses Amalia rijden in de Glazen Koets.
Voor de inmiddels 19-jarige Amalia was het vorig jaar de eerste Prinsjesdag waar ze bij aanwezig was. Als troonopvolgster is zij, als haar studie het toelaat, standaard aanwezig op de derde dinsdag van september.

Tweede in lijn van troonopvolging

Willem-Alexander was als troonopvolger vanaf zijn achttiende verjaardag in 1985 altijd bij het voorlezen van de Troonrede. Zijn jongste broer Constantijn is er ook vrijwel altijd bij. Zijn tweede broer Friso (1968-2013) was er, tot hij in 2003 zonder toestemming van de Staten-Generaal met Mabel Wisse Smit trouwde, ook af en toe.
Alexia is, na haar zus Amalia, de tweede in de lijn van troonopvolging. Sinds haar achttiende verjaardag kan Alexia officieel staatshoofd worden, mochten koning Willem-Alexander en prinses Amalia wegvallen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!