Groen, glas en onder de grond: dit moet de nieuwe entree van de Tweede Kamer worden

© Beeld: RVB / Absent Matter
DEN HAAG - De Hofplaats wordt straks de plek voor een nieuwe, ondergrondse publieksentree van de Tweede Kamer. Het voorlopige ontwerp ervan werd deze week gepresenteerd. De nieuwe ingang bestaat uit een ovaalvormig gebouw. Het komt te staan in een 'parkachtige omgeving': met bomen en groen. De nieuwe entree komt in de plaats van de voormalige publieksingang aan de Lange Poten.
Voor de renovatie van het Binnenhof werd het plein gebruikt voor de Boerenmarkt, deze is verplaatst naar het Lange Voorhout. Vanwege de plannen rond de renovatie was al bekend dat de markt er niet terug zou keren. Nu hebben demissionair minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Kamervoorzitter Vera Bergkamp en wethouder Saskia Bruines de plannen voor het plein gepresenteerd. Dat plan wordt nog verder uitgewerkt. In mei 2024 wordt een definitief ontwerp verwacht.
Een breed pad moet straks leiden naar de nieuwe entree van de Tweede Kamer. Die bevindt zich in een ovaalvormig gebouw dat voornamelijk uit glas bestaat en een plat dak heeft. Naast de ingang moet het Nederlandse wapenschild komen met daarnaast de tekst 'Tweede Kamer der Staten Generaal'. Eenmaal binnen ga je met de trap of met de lift naar beneden, richting een balie en de beveiliging.
© Beeld: RVB / Absent Matter

'Het geeft de Hofplaats nieuwe betekenis'

'De laatste grote verbouwing aan dit deel van het Binnenhof was 30 jaar geleden', stelt De Jonge. 'Om ervoor te zorgen dat het belangrijke werk van de Tweede Kamer door kan gaan is een nieuwe ondergrondse entree buiten het gebouw noodzakelijk. En ik vind het heel mooi dat hierdoor juist in het gebouw meer ruimte is gekomen waar publiek, politiek en pers elkaar kan ontmoeten.' Jaarlijks komen er ongeveer 300.000 bezoekers naar het Kamergebouw, de verwachting is dat dit aantal zal stijgen.
'Het Binnenhof is de kern van het regeringscentrum, maar ook de kern van onze stad', vult Bruines aan. 'En bovendien is het Binnenhof, na Scheveningen, de belangrijkste toeristische trekpleister van Den Haag. De entree van de Tweede Kamer op deze nieuwe plek is straks een echte blikvanger. Het geeft de Hofplaats nieuwe betekenis.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!