Gemeente wil dat Wet betaalbare huur door Tweede Kamer wordt behandeld en aangenomen

Martijn Balster
Martijn Balster © gemeente Den Haag/Valerie Kuypers
DEN HAAG - Om op te kunnen treden tegen te hoge huren roept de gemeente de Tweede Kamer op om de behandeling van de Wet betaalbare huur wel te behandelen en aan te nemen. Daarvoor pleit de gemeente. 'Want daarmee kunnen we handhaven op te hoge huurprijzen en dat is keihard nodig', zegt woonwethouder Martijn Balster.
De Tweede Kamer bepaalt deze periode welke onderwerpen tot aan de samenstelling van een nieuwe Kamer niet behandeld zullen worden, dat is een gevolg van de val van het kabinet. Het wetsvoorstel voor betaalbare huur zou na de zomer gereed zijn om naar de Kamer te sturen.
De nieuwe wet reguleert ook woningen in het middensegment. Zo moeten zelfstandige woningen onder de nieuwe (opgetrokken) grens voldoen aan het woningwaarderingsstelsel. Daarmee wordt bepaald hoe hoog de huur mag zijn. 'Dat is ongelooflijk belangrijk om woningen bereikbaar en betaalbaar te houden voor mensen met een laag- of middeninkomen', vindt Balster. 'Juist nu mensen door inflatie moeilijk rond kunnen komen, mag het tegengaan van te hoge huren niet controversieel zijn.'
Hij zegt elke dag de gevolgen te zien van huurders die te hoge huren voor een woning vragen. 'Van ronduit onmenselijke situaties, waarbij te veel mensen in een woning wonen, tot mensen voor wie het onmogelijk is om een betaalbare huurwoning te vinden. Vrijwel alle problemen zijn te herleiden naar te hoge huurprijzen. Huurders die slecht worden behandeld, moeten kunnen rekenen op een gemeente die ingrijpt. Daarbij hebben we geen tijd te verliezen. De Wet betaalbare huur moet dan ook zo snel mogelijk worden aangenomen. Want daarmee kunnen we handhaven op te hoge huurprijzen en dat is keihard nodig.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!