Binnenstad wordt groene plek van ontmoeting: 'We willen het gebied een wow-effect geven'

De Hoogstraat in het centrum
De Hoogstraat in het centrum © The Hague & Partners
DEN HAAG - Het centrum van de stad wordt de komende jaren nog groener en gezelliger. Bezoekers en bewoners kunnen in de toekomst makkelijk op de voet en met het openbaar vervoer reizen langs misschien zelfs nieuwe grachten. Dit allemaal blijkt uit het Binnenstadsplan 2033 van wethouder Saskia Bruines (D66, Binnenstad) waarin zij samen met verschillende organisaties een nieuwe visie op het gebied waar meer ruimte moet komen voor recreatie, studeren en kleinschalig ondernemen.
Er komen brede straten voor voetgangers en fietsers, duurzame woningen boven de detailhandel en mogelijk nieuwe grachten. Het nieuwe plan biedt een blauwdruk voor 'de toekomst van de binnenstad en de binnenstad van de toekomst.' Belangrijke aspecten zoals verstedelijking, ondernemen, mobiliteit en klimaatverandering zijn in de visie van de gemeente verwerkt.
De totstandkoming van het plan ligt breder dan alleen de gemeente: een samenwerking tussen verschillende partijen zorgt voor een breed perspectief op de binnenstad. Zowel bewoners als ondernemers en zelfs mensen die niet woonachtig zijn in het centrum, zoals studenten aan de universiteit en hogeschool, zijn betrokken bij het vaststellen van het plan. 'Het was een flinke bevalling', zegt wethouder Bruines over het plan. Al sinds de coronatijd, toen nog online, werd gesproken over de toekomst van de binnenstad.

Welkom voelen

'De stad moet een open huiskamer vormen', zegt Rita van Hasselt, een vertegenwoordiger van de bewoners in het gebied. 'De openbare ruimtes moeten goed bereikbaar zijn en mensen moeten zich hier welkom voelen. De leefbaarheid voor bewoners en bezoekers is het belangrijkste aandachtspunt.' De nieuwe binnenstad moet de Haagse diversiteit afspiegelen en aantrekkelijk zijn voor zowel bewoners van de stad als voor mensen van buitenaf.
De reden voor dit plan is om de stad een duidelijk perspectief te geven voor de toekomst. De stad staat voor een aantal grote uitdagingen, zoals verdere verstedelijking en maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan. Ook veranderen de behoeftes van mensen in de stad voortdurend. Een groeiend aantal studenten en een veranderd winkelaanbod zorgen voor een nieuwe stroom aan bezoekers in het centrum.
Met het plan wil de gemeente ook een betere, echt Haagse, uitstraling geven en bezoekers trekken met dit beeld. 'We willen de stad hiermee echt een wow-effect geven', zegt Anil Soekhoe. Hij vertegenwoordigt de ondernemers en de horeca uit het centrum in het plan. Soekhoe vergelijkt Den Haag met andere grote internationale steden en hoopt dat de stad met dit plan ook internationale aanzien vergaart.
Het centrum wordt een gebied voor wonen, recreëren en MKB
Het centrum wordt een gebied voor wonen, recreëren en MKB © Gemeente Den Haag

Meer midden- en kleinbedrijven

Ondernemen in de binnenstad gaat een andere vorm aannemen. 'De binnenstad verandert van (vooral) een aankoopplek naar een belangrijke ontmoetingsplek: de positie van de retail neemt af en de binnenstad wordt multifunctioneler', aldus het beleidsplan. 'Gelukkig zijn we geen shoppingmall', zegt van Hasselt, refererende aan de Westfield Mall of the Netherlands.
De afname van vooral grote winkelketens volgt volgens de gemeente een landelijke shift omdat mensen meer online kopen. Dat betekent niet dat er geen ruimte meer is voor ondernemers in de stad, maar de focus komt in de toekomst meer te liggen op horeca en midden- en kleinbedrijven. In de toekomstige plannen komt er niet meer ruimte voor bedrijven, maar wordt er vooral gekeken naar de bestaande ruimte en hoe deze optimaal gebruikt kan worden.

Op de voet of sup

De binnenstad gaat niet volledig afscheid nemen van de auto, maar het wordt wel een stuk autoluwer. Het plan prioriteert voetgangers en ziet wegen het liefst volledig hierop gericht. De fiets krijgt een tweede plek en met meer fietsparkeerplekken en -garages hoopt de gemeente het plaatsen van de fietsen beter te reguleren. Openbaar vervoer speelt daarnaast een grote rol met nadruk op het gebied tussen Centraal, Laan van NOI en Hollands Spoor.
Maar niet alleen de landwegen worden herzien, ook de waterwegen spelen een rol in het plan. In en rond het water in de stad moet meer ruimte komen voor ontmoeting en recreatie, zoals mensen die aan de Hofvijfer zitten, maar ook die met kayak of supboard de grachten ingaan. De grachten dragen naast het Haagse karakter bij aan de vergroening in de stad. En er wordt zelfs onderzocht of er mogelijk gedempte grachten weer opengebroken kunnen worden om oude waterwegen terug te krijgen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!